Oprescu: Vom avea un centru medical pentru tinerii din provincie care învaţă în Bucureşti

Fosta cantină din Regie 2 Grozăveşti va fi trasformtă în 2012 într-un centru medical la standarde europene, în care vor primi îngrijiri medicale şi în sistem de urgenţă toţi tinerii care învaţă în Bucureşti dar au domiciliul în afara oraşului, a anunţat, marţi, primarul general Sorin Oprescu.

589 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Vom avea un centru medical pentru tinerii din provincie care învaţă în Bucureşti

Oprescu: Vom avea un centru medical pentru tinerii din provincie care învaţă în Bucureşti (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Primarul general s-a întâlnit, marţi cu cadrele medico-sanitare din reţeaua de medicină şcolară a Capitalei. Cu această ocazie, ediul şef a prezentat obiectivele echipei municipalităţii pentru următoarele luni în cazul medicinei şcolare. Medicii din universităţi au semnalat faptul că studenţii din provincie nu pot beneficia nici măcar de un bilet de trimitere şi nici de asistenţă medicală întrucât au domiciliul în afara Capitalei, iar Oprescu a promis amenajarea până în martie 2012 a unui centru medical în fosta cantină Regie 2 Grozăveşti.

"Vom face un centru medical cu permananţe pentru urgenţe. Până când vom face un spital studenţesc va mai dura. Doamna Andronescu ar vrea să facă un astfel de spital în curtea Politehnicii, dar va dura cel puţin un an. Aşa că vom reamanaja spaţiul pe care îl avem, în fosta cantină din Regie 2. Cred că, cel mai târziu până în martie, centrul medical va fi gata", a spus Sorin Oprescu.

De asemenea, primarul Capitalei a arătat că, după doi ani în care s-a ocupat de spitalele preluate, în care municipalitatea a investit peste 80 de milioane de euro, a venit rândul medicinei şcolare.

"Am terminat cu spitalele, acum ne vom ocupa de medicina şcolară. Vor fi echipate cabintele şcolare, salariile cadrelor medico-sanitare vor fi plătite de către municiplaitate, dar mai ales va fi creată o legătură permanentă cu cadrele medico-sanitare, pentru depistarea imediată a bolilor infecto-contagioase sau a cazurilor de urgenţă medicală", a mai spus Oprescu.

Angajaţii vor putea urma cursuri de urgenţă la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, iar cei care au competenţe şi specializări multiple le vor putea folosi, a adăugat Oprescu.

Întrebat dacă prin trecerea angajaţilor la Primăria Capitalei vor creşte şi salariile, Oprescu a spus că ar putea fi doar anumite majorări.

"Încercăm să venim cu o indemnizaţie pentru medicina şcolară cu care să completăm aceste salarii amărâte. Vom vedea", a adăugat edilul şef al Capitalei.

Medicii şcolari i-au cerut primarului general o mai bună dotare a cabinetelor, dar mai ales creşterea numărului de angajaţi.

La nivelul Capitalei există 935 de posturi aprobate în reţeaua şcolară, dar numai 797 ocupate, motiv pentru care Oprescu a promis celor prezenţi că va discuta cu ministrul Sănătăţii, cu care va avea o întâlnire miercuri, toate aceste aspecte legate de medicina şcolară.

Cabinetele medicale şcolare aparţin de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB). Instituţia administrează 617 cabinete medicale, din care 304 de medicină generală, 40 dintre ele pentru studenţi. Alte 149 sunt cabinete de stomatologie, iar 164 sunt cabinetele medicale în grădiniţe.

La începutul lunii septembrie, primarul Sorin Oprescu declara că în reţeaua şcolară sunt 135 de posturi vacante, dintre care 24 de medicină generală, 13,5 de medici stomatologi, 41 de asistenţi de medicină generală, 22 de asistenţi de stomatologie şi 34,5 de asistenţi de grădiniţe.

El preciza că din cele aproape 800 de posturi ocupate, 109 sunt de medici de medicină generală, 142 de stomatologi, 238 de asistenţi de medicină generală în şcoli şi licee, 207 de asistenţi grădiniţă, 102 de stomatologie şi unul de îngrijitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici