Orban: Greva de avertisment a feroviarilor este imorală în primul rând faţă de călători

Ministrul Transporturilor Ludovic Orban consideră greva de avertisment de miercuri a feroviarilor imorală în primul rând faţă de călători, care vor suporta consecinţele acestei acţiuni de protest, precizând că ar putea contesta în instanţă o eventuală grevă generală a sindicaliştilor.

14 afișări
Imaginea articolului Orban: Greva de avertisment a feroviarilor este imorală în primul rând faţă de călători

Orban: Greva de avertisment a feroviarilor este imorală în primul rând faţă de călători (Sursa: Mediafax Foto)

"Această grevă de avertisment este dreptul sindicaliştilor conferit de Constituţie şi de legea conflcitelor de muncă, însă consider că este o grevă imorală în primul rând faţă de cetăţeni, clienţi ai CFR Călători şi Marfă, precum şi faţă de firmele care transportă marfă pe căile ferate, toate acestea fiind sursa de bani pentru salariile angajaţilor CFR", a declarat Orban într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului Transporturilor, orice creştere salarială trebuie să aibă la bază un suport economic, iar creşterea solicitată de sindicalişti de 18 la sută "se traduce" de fapt într-o majorare cu minimum 32 la sută a salariilor şi nu poate fi susţinut de bugetul pe 2008 al Căilor Ferate.

"Orice creştere a salariilor nejustificată din punct de vedere economic duce la afectarea siguranţei în transporturile feroviare şi reducerea capacităţii administraţiei de a mări confortul în transporturi feroviar, astfel că putem pierde clienţi", a declarat Orban.

Demnitarul consideră că sindicaliştii au greşit pentru că nu şi-au anunţat membrii de sindicat după ultima ofertă de luni a Ministerului Transporturilor de majorare cu cinci la sută din aprilie şi alte cinci procente din octombrie.

Peste 50.000 de feroviari vor înceta, miercuri, activitatea între orele 7.00 şi 9.00, garniturile care sunt deja în mişcare urmând să oprească în prima gară pe perioada protestului, a declarat preşedintele Federaţiei Mişcare Comerciale, Gheorghe Popa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici