Oscar Pistorius a fost eliberat pe ascuns din închisoare. Fostul sportiv este în arest la domiciliu, acasă la unchiul Arnold

Pistorius este în perioada de probă începând de astăzi, fiind eliberat din închisoarea Atteridgeville.

1556 afișări
Imaginea articolului Oscar Pistorius a fost eliberat pe ascuns din închisoare. Fostul sportiv este în arest la domiciliu, acasă la unchiul Arnold

Oscar Pistorius a fost eliberat la 11 ani după uciderea iubitei. Fostul sportiv este în arest la domiciliu, acasă la unchiul Arnold

Într-o declaraţie emisă de Ministerul Justiţiei din Africa de Sud în această dimineaţă, autorităţile confirmă că Oscar Pistorius a fost eliberat din închisoarea Atteridgeville, la câţiva kilometri de capitala Pretoria, după ce a executat aproape 11 ani de închisoare pentru uciderea iubitei sale, Reeva Steenkamp.

Pistorius se află deja în vila luxoasă a unchiului său, Arnold Pistorius, din Waterkloof, un cartier bogat din Pretoria. Atletul sud-african a fost eliberat condiţionat în secret, după ce şi-a împuşcat iubita Reeva Steenkamp de Ziua Îndrăgostiţilor 2013.

Zeci de echipe de televiziune, fotografi şi jurnalişti s-au adunat în faţa porţilor Centrului Correcţional Atteridgeville, din capitala Pretoria, înainte de ora 6.00. Dar nimeni nu l-a văzut pe campionul paralimpic ieşind pe poartă. Aceştia au aflat de la oficiali „că este deja acasă şi a fost eliberat când nu era nimeni în zonă”.

Pistorius a primit aprobare pentru eliberare condiţionată în noiembrie, fiind a doua oară când solicita acest lucru. A ispăşit aproape 9 din pedeapsa de 13 ani şi 5 luni. Potrivit legilor din Africa de Sud, un condamnat are dreptul la eliberare condiţionată după ce a ispăşit cel puţin jumătate din pedeapsă.

Nu are voie să bea alcool

Campionul paralimpic va trăi în condiţii stricte până la expirarea sentinţei, în decembrie 2029. Unele dintre condiţii includ restricţii privind permisiunea de a-şi părăsi locuinţa, interdicţia de a consuma alcool şi ordinul de a participa la programele privind gestionarea furiei şi violenţa împotriva femeilor. Va trebui să presteze servicii în folosul comunităţii.

Pistorius va trebui, de asemenea, să se întâlnească în mod regulat cu oficialii de eliberare condiţionată la domiciliul său şi la birourile serviciilor penitenciare şi va fi supus unor vizite neanunţate din partea autorităţilor.

Nu are voie să părăsească districtul Waterkloof fără permisiune şi i se interzice să vorbească cu presa până la sfârşitul pedepsei. El ar putea fi trimis înapoi la închisoare dacă încalcă oricare dintre condiţiile sale de eliberare condiţionată.

Africa de Sud nu foloseşte brăţări electronice, aşa că Pistorius nu va purta niciun dispozitiv, dar va fi monitorizat constant de un oficial care se ocupă de cazul său şi va trebui să-l informeze pe oficial cu privire la orice schimbări majore survenite în viaţa lui, cum ar fi dacă vrea să se angajeze sau să se mute în altă casă.

Crima de Ziua Îndrăgostiţilor

Pistorius susţine că şi-a împuşcat partenera din greşeală, crezând că era un hoţ ascuns în baie. În timp ce procurorii l-au găsit vinovat că şi-a ucis intenţionat iubita, după o ceartă avut târziu în noapte.

Familia victimei nu s-a opus cererii sale de eliberare condiţionată în noiembrie, deşi mama ei, June Steenkamp, ​​a spus că nu crede că Pistorius este pe deplin reabilitat şi încă minte în legătură cu crima.

Pistorius a fost găsit iniţial vinovat de omor din culpă şi condamnat la 5 ani de închisoare. După apelurile procurorilor, a fost în cele din urmă găsit vinovat de crimă şi pedeapsa i-a fost majorată.

A fost trimis pentru prima dată la închisoare în 2014, eliberat în arest la domiciliu în 2015, apoi trimis înapoi în închisoare în 2016.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici