EXPOZIŢIE DE PAŞTE  Ou de struţ încondeiat cu foiţă de aur: 1.200 de euro pentru 70 de ore de muncă

850 afișări
Imaginea articolului Ou de struţ încondeiat cu foiţă de aur: 1.200 de euro pentru 70 de ore de muncă

Ou de struţ încondeiat cu foiţă de aur, inspirat de pictura „La Blouse Roumaine” a lui Henri Matisse

Ou de struţ încondeiat cu foiţă de aur, inspirat de pictura lui Henri Matisse „La Blouse Roumaine” (1940), vedeta expoziţiei Pascalia, al cărei vernisaj va avea loc duminică, 9 aprilie, de la ora 17:00, la Galeria de artă Pavot situată la partenerul J W Marriot Bucharest Grand Hotel.

Vor fi expuse mai multe ouă încondeiate unicat care fac parte din colecţia artistei Mariana Andone Rotaru şi care ilustrează, printr-o tehnică proprie, de o desăvârşită fineţe, elemente din cultura şi tradiţiile românilor. Preţul unui astfel de ou încondeiat, pentru care artista lucrează cel puţin 70 de ore, porneşte de la câteva sute de euro şi poate depăşi 1.200 de euro.

Vernisajul expoziţiei Pascalia va avea loc în prezenţa artistei Mariana Andone Rotaru, a curatorului Alecs Pavot şi a cercetătorului etnolog, istoric şi teoretician de artă, dr. Doina Işfănoni. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 9-17 aprilie. Intrarea este liberă.

Una dintre piesele care impresionează în mod deosebit este un ou de struţ inspirat de ia românească pictată de Henri Matisse în 1940, elemente din tabloul celebru fiind redate cu fineţe de către artista Mariana Andone Rotaru.

O creaţie deosebită este un ou realizat în vara anului 2022, cu influenţe din zonele Muscel şi Şcheii Braşovului, care are ca inspiraţie transhumanţa, vechea îndeletnicire oierilor transilvăneni care datează din sec. XIV-XV. Foarte apreciată este şi lucrarea în coajă de ou, inspirată după o cămaşă bănăţeană, are ca element central al decorului o frânghie răsucită, redată fără întrerupere pe suprafaţa ovoidală a oului, care duce cu gândul la Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuşi.

„M-a fascinat strălucirea altiţelor solare create acum peste 100 de ani de femeile din zona Caşin, Bacău, venite din neamul mocanilor munteni de la Rucăr şi Dragoslavele. Am reinterpretat broderia, cu răbdare şi multă plăcere, în coaja oului de struţ. După realizarea decorului încrustat a urmat aplicarea din abundenţă a foiţei de aur de 24 k. Am încercat să surprind somptuozitatea şi fastul izvodului,, iar jocul de lumini şi umbre mi-a produs o deosebită satisfacţie”, a mărturisit  artista Mariana Andone Rotaru, arheolog şi muzeograf cu experienţă în management cultural, doctor în istorie cu specializarea în epoca romană.

„Mariana Andone Rotaru propune un mod unic de decorare a oului de struţ, folosind o tehnică proprie, MaryAndo, a încondeierii cu băi de culoare şi încrustarea fizico-chimică. Ea reinterpretează, pe suprafaţa ovoidală, motive vechi, cusute pe cămăşile tradiţionale româneşti sau alte piese de port”, explică dr. Doina Işfănoni, cercetător etnolog, istoric şi teoretician de artă.

Expoziţia Pascalia include, de asemenea, ouă de struţ pe care sunt redate, tot prin tehnica MaryAndo, icoane pictate pe sticlă, începând cu sec. al XVIII-lea, în diferite centre transilvănene, precum Nicula, Şcheii Braşovului sau zona Făgăraşului.

„Mariana Rotaru Andone este genul de artist care, inspirat de motivele tradiţionale şi religioase, reuşeşte să îmbine elementele culturale, iar cea mai nouă colecţie a sa este foarte aproape de identitatea galeriei noastre. Impresionant pentru mine este modul în care motive vechi de sute de ani pot reprezenta viitorul. Iar tehnica şi picturile ei ravisante transformă oul de struţ într-un obiect de artă care poate oferi personalitate oricărui loc unde este expus”, a declarat Alecs Pavot, curator şi gazda expoziţiei Pascalia.

Alecs Pavot, dealer de artă pasionat de lucrări rare, activează din 2014 şi are un portofoliu impresionant de lucrări semnate de artişti celebri precum Van Gogh, Rubens, El Greco şi artişti contemporani precum Adrian Ghenie, Nicolae Maniu, Agathe Toman sau Vladinsky. În viziunea Pavot Art Galery, artiştii debutanţi de valoare trebuie să-şi aibă locul alături de artiştii consacraţi; importantă e valoarea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici