Pârtia de schi din Bistriţa pe care s-a schiat doar 10 zile în două sezoane, deschisă | FOTO

Pârtia de schi Cocoş din judeţul Bistriţa-Năsăud, pe care s-a schiat doar 10 zile în ultimele două sezoane, deoarece se află la altitudine mică şi zăpada se topeşte repede, iar terenul alunecă, a fost deschisă miercuri, la jumătatea sezonului, cu tarife majorate cu 60 la sută.

538 afișări
Imaginea articolului Pârtia de schi din Bistriţa pe care s-a schiat doar 10 zile în două sezoane, deschisă | FOTO

Pârtia de schi din Bistriţa pe care s-a schiat doar 10 zile în două sezoane, deschisă | FOTO

Pârtia a funcţionat doar 10 zile în ultimele două sezoane şi anul acesta a fost la un pas de a rata sezonul de iarnă din cauza unor alunecări de teren, autorităţile susţinând că pârtia va fi deschisă până la prima ploaie.

Peste 100 de bistriţeni au participat la deschiderea noului sezon de schi pe pârtia Cocoş situată în apropiere de oraşul Bistriţa. Pentru acest sezon municipalitatea a majorat tarifele cu 60% faţă de sezonul trecut, motivând că au fost făcute noi investiţii care a avut ca şi rezultat diversificarea posibilităţilor de practicare a sporturilor de iarnă.

“Stratul de zăpadă este undeva la 30 de centimetri. Condiţiile sunt ca şi cele de pe pârtiile din Austria. Eu am coborât ieri pe pârtie şi mi s-a părut totul în regulă. Pârtia era îngheţată, era tare, dar foarte bună, mult mai bună decât cum am pornit anul trecut. Această zăpadă va ţine până la prima ploaie. Dacă nu o să plouă până în martie, până în martie vom schia. Dacă plouă, asta este. Soarele nu topeşte zăpada chiar dacă vor fi zile mai călduroase, dar aşa cum este prognoza acum, nici în ianuarie şi nici în februarie nu se prevede ploaie şi nici temperaturi foarte ridicate, peste 7 - 8 grade şi atunci noi vom putea schia. Tunurile de zăpadă vor fi folosite ori de câte ori vom avea temperaturi sub 5 grade”, a declarat primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu.

Pârtia, extrem de dorită de schiorii bistriţeni, a ridicat mai multe probleme. Pe lângă altitudinea extrem de joasă care nu permite menţinerea unui strat de zăpadă corespunzător pentru practicarea sporturilor de iarnă, zona în care a fost construită pârtia alunecă, autorităţile fiind nevoite să investească, anul trecut, încă 4,4 milioane de lei pentru stabilizarea terenului şi achiziţia unor noi tunuri de zăpadă.

La deschiderea noului sezon de schi a fost prezent şi fostul fotbalist Gabi Balint, originar din Bistriţa-Năsăud. Acesta a declarat că a venit acasă şi vrea să testeze şi pârtia de schi, fiind un pasionat al acestui sport.

„Aveam şi la Sângeorz-Băi când eram mic pârtie de schi, dar nu exista teleschi sau telescaun. Urcam cu schiurile în spate 10 minute ca să coborâm 30 de secunde. Este frumoasă pârtia şi sperăm să fie şi zăpada bună. Îmi place să schiez, dar schiez doar o zi pe an că apoi mi se umflă genunchiul. Nu puteam să ratez acest eveniment, dacă tot m-a prins aici. Sunt de o lună venit la Bistriţa, acasă, şi încet-încet mă mut aici cu totul”, a spus fostul forbalist.

Între schiori părerile au fost împărţite: unii, mai experimentaţi, au spus că pârtia este excelentă, alţii că mai este mult de lucru la ea.

Pârtia de schi Cocoş are o lungime de 1.300 de metri, iar transportul pe cablu este asigurat de telescaun cu patru locuri. Pârtia este de categorie medie spre uşoară, a costat 30 de milioane de lei şi a fost realizată cu bani dintr-un împrumut făcut pentru 10 ani de Primăria Bistriţa.

Pentru acest sezon schiorii vor plăti 30 de lei pentru trei ore şi jumătate petrecute pe pârtie sau 50 de lei dacă optează pentru un abonament care să le asigure accesul timp de şapte ore în timpul zilei. Pentru a schia pe noctură iubitorii sportului alb vor trebui să plătească o nouă taxă, de 30 de lei. Tinerii, studenţii şi pensionarii vor plăti 15 lei iar pentru copii tariful este de 10 lei.

Pârtia a funcţionat doar 10 zile în ultimele două sezoane, din cauza felului în care a fost proiectată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici