Patriarhia: Gestul celor care au adus porci pe terenul moscheii este regretabil - FOTO, VIDEO

Patriarhia Română susţine că gestul celor care au adus mai mulţi porci vopsiţi în culorile tricolorului şi au îngropat două carcase congelate pe terenul din Capitală pe care va fi construită moscheea este regretabil şi denotă lipsă de toleranţă faţă de credinţa şi tradiţia unei comunităţi religioase.

5055 afișări
Imaginea articolului Patriarhia: Gestul celor care au adus porci pe terenul moscheii este regretabil - FOTO, VIDEO

Patriarhia: Gestul celor care au adus porci pe terenul moscheii este regretabil (Imagine: Facebook / Catalin Berenghi)

”Patriarhia Română dezaprobă iniţiativa personală a cetăţeanului bucureştean care a încercat să descurajeze comunitatea musulmană din Bucureşti în intenţia ei de a-şi construi un lăcaş de cult, profanând cu carne de porc terenul alocat de Guvernul României pentru o moschee. Gestul regretabil, chiar dacă izolat, denotă lipsă de respect şi toleranţă faţă de credinţa şi tradiţia unei comunităţi religioase”, arată Patriarhia Română într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Patriarhia susţine că ”o astfel de provocare poate oricând avea drept consecinţă o iniţiativă similară asupra unei comunităţi ortodoxe române minoritare din Europa sau din alte părţi ale lumii unde se află români”.

”Patriarhia Română respinge orice formă de discriminare şi îndeamnă la respect, înţelegere şi toleranţă faţă de cei de alt neam, cultură şi credinţă, deoarece, potrivit legii, cultele religioase trebuie să fie promotoare ale păcii sociale”, mai susţin reprezentanţii Patriarhiei.

Mai multe persoane au adus şapte purcei vii vopsiţi cu roşu, galben şi albastru pe terenul din Capitală alocat de Guvern Cultului Musulman, pentru construcţia unei moschei. De asemenea, două carcase de porci congelate au fost îngropate pe terenul din Bulevardul Expoziţiei.

Toate aceste acţiuni au fost filmate, iar înregistrarea a fost postată pe Facebook de unul dintre protestatari, Cătălin Berenghi. Înregistrarea video este însoţită şi de mai multe fotografii, de asemenea postate pe reţeaua de socializare.

În filmuleţ se aude vocea unuia dintre iniţiatorii gestului care prezintă locul în care se află şi susţine că ”legea musulmană spune că dacă îngropi un porcuşor pe locul unde se doreşte constrcţia unei moschei, aceasta nu se va mai construi”.

Totodată, el arată că a făcut acest gest pentru ”poporul român şi pentru domnitorii care s-au jertfit pentru această ţară, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazu, Constantin Brâncoveanu şi familia lui”.

 

Porcii Gheaurii au ales sa trăiască în pământ străbun. Bulevardul Expozitiei nr 22-30.

Posted by Catalin Berenghi on Monday, August 24, 2015

 

Filmuleţul şi fotografiile au fost postate pe constul de Facebook al lui Cătălin Berenghi în 24 august, sub titlul ”Adio Mega Moschee pe Bulevardul Expoziţiei!”, şi au atras sute de like-uri şi comentarii.

”Am recurs la acest demers deoarece poporul ROMÂN nu a fost întrebat dacă doreşte Mega Moschee, de asemeni noi, la rândul nostru, am recurs la acest gest, fără să întrebăm vreun politician...”, scrie bărbatul.

Iniţiativa acestora a atras numeroase reacţii în presă, iar Muftiul Murat Iusuf, şeful Cultului Musulman din România, s-a declarat ”întristat şi jignit”.

 

 

 
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici