Pavel Năstase, ministrul Educaţiei: Urmează să facem metodologiile pentru evaluarea universităţilor şi a şcolilor doctorale

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat că urmează să pregătească metodologiile necesare pentru a demara evaluarea atât a universităţilor, cât şi a şcolilor doctorale. El a mai explicat că acest lucru ar fi trebuit să fie făcut încă din 2011, când a apărut legea educaţiei.

164 afișări
Imaginea articolului Pavel Năstase, ministrul Educaţiei: Urmează să facem metodologiile pentru evaluarea universităţilor şi a şcolilor doctorale

Pavel Năstase, ministrul Educaţiei: Urmează să facem metodologiile pentru evaluarea universităţilor şi a şcolilor doctorale

"Ministerul Educaţiei are pe agenda principală evaluarea performanţei universităţilor, clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii. Această acţiune, această măsură trebuia făcută imediat după ce a fost dată Legea 1 din 2011, aşa scrie în lege. Ca să facem această evaluare a universităţilor avem nevoie de o metodologie. Această metodologie se află în momentul de faţă într-un prim draft pe care săptămâna viitoare îl vom dezbate într-o comisie de specialitate, oameni cu experienţă în materie. Este necesară această clasificare şi ierarhizare a universităţilor", a declarat Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, la Congresul Uniunii Studenţilor din România.

Pavel Năstase a afirmat că urmează să fie pus în dezbatere publică draftul metodologiei pentru evaluarea universităţilor.

"Sper să obţinem un draft care mai apoi va fi suspus dezbaterii publice. Va fi o dezbatere în primul rând în Consiliul Naţional al Rectorilor, împreună cu preşedinţii senatelor universitare. Va fi o dezbatere chiar publică cu toată comunitatea universitară din România ca să finalizăm această metodologie. Eu sper ca în maximum două luni să avem această metodologie. Ca să aplicăm metodologia trebuie să formăm un consorţiu format din reprezentanţii studenţilor, ARACIS, MEN dar şi un organism internaţional care se pricepe la aşa ceva", a explicat ministrul Educaţiei.

Ministrul Educaţiei spune că deja există o platformă unde universităţile se pot înscrie şi că speră ca această evluare să devină o deprindere pentru sistemul educaţional.

"Foarte multe universităţi din România au aplicat pe o platformă pentru a avea o bază de date. Această platformă, treptat, a căpătat foarte multă încredere din partea universităţilor. Avem 41 de universităţi care au aplicat pe această platformă. Aş dori ca această evaluare să fie una continuă. În lege spune că se face evaluarea şi este valabilă cinci ani. Aş dori foarte mult ca datele care au fost introduse iniţial să fie actualizate în fiecare an. (...)Această platformă permite universităţilor să se compare şi la nivel internaţional", a adăugat Năstase.

Ministrul a mai explicat că urmează să fie formulată şi metodologia pentru evaluarea şcolilor doctorale.

"Şcolile doctorale nu au fost evaluate. A fost dat Codul studiilor doctorale şi nu s-a făcut nimic. Vrem ca acest lucru să se întâmple în anul universitar 2017-2018. Este nevoie iarăşi de o metodologie. Aceste metodologii trebuie promovate prin Hotărâre de Guvern. Suntem în lucru, vedem. O facem, nu o facem, eu sper să o facem".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici