Pensiile pentru grupele I şi II de muncă, majorate cu opt procente de la 1 octombrie

Pensiile acordate pentru grupele I şi II de muncă au fost majorate, de la 1 octombrie, cu opt procente, actul normativ care prevede majorarea urmând să se aplice până la sfârşitul acestui an, a declarat, joi, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

257 afișări
Imaginea articolului Pensiile pentru grupele I şi II de muncă, majorate cu opt procente de la 1 octombrie

Pensiile pentru grupele I şi II de muncă, majorate cu opt procente de la 1 octombrie (Imagine: Mediafax Foto)

"După această majorare, care a început în octombrie, creşterea pentru grupele de muncă a fost de opt la sută. Este o cifră semnificativă şi ceea ce s-a votat în Parlament este acelaşi lucru care s-a întâmplat cu salariile profesorilor. Deşi între Guvern şi sindicate se stabilise şi se convenise ca această creştere a salariilor profesorilor să fie de nouă la sută, lucru care se şi întamplă din această lună, în Parlamnet s-a plusat până la 50 la sută. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu grupele de muncă. Deşi exista Ordonanţa 100 (OUG 100/2008 - n.r.), care a început să funcţioneze în octombrie, în Parlament s-a plusat", susţine ministrul Mariana Câmpeanu.

Demnitarul a amintit că efortul bugetar pentru aplicarea prevederilor votate în Parlament privind pensiile este de la 250 de milioane de euro la 800 de milioane de euro anual.

Totodată, ministrul Muncii a precizat că, până în luna decembrie a acestui an, inclusiv, se va aplica OUG 100/2008, iar din ianuarie, persoanele care, potrivit legii votate de Parlament, vor avea de primit drepturi în plus, "vor primi restanţele respective".

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea Guvernului privind neconstituţionalitatea adoptării legii privind majorarea pensiilor pentru grupele I şi II de muncă, judecătorii constituţionali apreciind că sunt constituţionale modificările aduse Legii 19/2000.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici