Percheziţii la Consiliul Judeţean Iaşi. Preşedintele şi vicepreşedintele CJ Iaşi, vizaţi pentru nereguli la un contract de 340.000 de lei

Percheziţiile de la sediul Consiliului Judeţean Iaşi, într-un dosar privind fapte de corupţie, în care este vizat şi şeful instituţiei, Cristian Adomniţei, s-au încheiat, miercuri, în jurul orei 15.30, procurorii DNA ridicând mai multe documente, fără însă ca vreun funcţionar să fie dus la audieri.

2135 afișări
Imaginea articolului Percheziţii la Consiliul Judeţean Iaşi. Preşedintele şi vicepreşedintele CJ Iaşi, vizaţi pentru nereguli la un contract de 340.000 de lei

Percheziţii la Consiliul Judeţean Iaşi, fiind vizate fapte de corupţie şi fals (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Procurorii anticorupţie au percheziţionat timp de aproximativ opt ore mai multe birouri ale Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, inclusiv cele în care funcţionează Serviciul de achiziţii, anchetatorii părăsind clădirea în jurul orei 15.30, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Anchetatorii au ridicat din sediul CJ mai mulţi saci şi cutii cu documente, pe care le-au dus cu o maşină la sediul DNA Iaşi.

Avocatul Sandra Grădinaru, apărătorul unora dintre funcţionarii de la Serviciul de achiziţii vizaţi de ancheta DNA, a precizat că procurorii nu au formulat nicio acuzaţie şi că nimeni nu a fost chemat la audieri.

”Au fost făcute percheziţii şi s-au ridicat documente. Deocamdată nu a fost chemat nimeni la audieri. Ne vom interesa zilele următoare în legătură cu acuzaţiile care se aduc şi de persoanele vizate", a spus avocatul Sandra Grădinariu.

Procurorii DNA au făcut, miercuri, 21 de percheziţii, dintre care 19 la Consiliul Judeţean Iaşi, în birourile unor directori ai Direcţiei Economice, Serviciului Financiar Contabil şi Direcţiei Achiziţii, într-un dosar în care sunt vizate fapte de corupţie şi fals, care ar fi fost comise în perioada 2013-2015.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că în acest caz sunt în atenţia anchetatorilor DNA Iaşi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, vicepreşedintele Alin Aivănoaei, fostul vicepreşedinte Victor Chirilă şi directorul executiv al Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă, Cristina Teodora Jinga.

Faptele cercetate de procurori sunt legate de acordarea unui contract, prin procedura "cerere de ofertă", societăţii Laser Co SRL Iaşi.

Contractul, în valoare de 340.000 de lei, pentru servicii de promovare a judeţului Iaşi, semnat în 27 septembrie 2013, presupunea 16 repere şi avea durata maximă de execuţie de trei luni de la data semnării. În caz de executare cu întârziere, prestatorul putea fi obligat la plata de penalităţi de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere din contravaloarea serviciilor rămase de executat, au precizat sursele citate.

Suma ar fi fost achitată firmei, iar procesul verbal de recepţie ar fi consemnat că totul este în regulă calitativ şi cantitativ, deşi în cele trei luni ar fi fost predate doar 11 din cele 16 repere de promovare. Auditul intern al CJ ar fi sesizat neregulile, iar acest aspect i-ar fi fost adus la cunoştinţă lui Cristian Adomniţei.

Preşedintele CJ Iaşi ar fi fost însă nemulţumit de constatările auditului intern şi ar fi ameninţat că "va lua măsuri drastice dacă ceea ce a constatat auditul ajunge la cunoştinţa publicului şi în presă", au arătat sursele citate.

Acţionarii firmei Laser Co SRL sunt Elena şi Gabriel Popa, finii primarului Iaşiului, Gheorghe Nichita (PSD).

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi anunţau că şeful CJ, Cristian Adomniţei, a plecat, miercuri dimineaţă, la Bruxelles, pentru a participa la şedinţa Comitetului Regiunilor.

”Începând de astăzi (n.r. - miercuri) până vineri, preşedintele Cristian Adomniţei participă la şedinţa plenară a Comitetului Regiunilor. Agenda evenimentului a fost stabilită de Comitetul Regiunilor cu aproximativ două luni în urmă. Din februarie 2015, domnia sa ocupă funcţia de vicepreşedinte al grupului PPE din cadrul Comitetului Regiunilor, fiind membru în cele mai importante comisii din cadrul acestuia (Comisia pentru cetăţenie, guvernanţă, afaceri externe şi instituţionale - CIVEX şi Comisia pentru politică de coeziune teritorială - COTER). Unul dintre subiectele care vor fi dezbătute în aceste zile este Planul de Investiţii şi Fondul European pentru Investiţii Strategice (împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene, a Băncii Europene de Investiţii, a Băncii Centrale Europene şi ai Comitetului Economic şi Social European)”, se arăta într-o informare a Biroului de presă al CJ Iaşi.

Cristian Adomniţei, în vârstă de 40 de ani, este preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi din noiembrie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici