Pericol de avalanşe în Bucegi, Vâlcan, Parâng şi Retezat

Salvamontiştii atrag atenţia turiştilor asupra faptului că în Bucegi, Vâlcan, Parâng şi Retezat există risc însemnat de avalanşe, în condiţiile meteo din ultimele zile.

22 afișări
Imaginea articolului Pericol de avalanşe în Bucegi, Vâlcan, Parâng şi Retezat

Pericol de avalanşe în abruptul masivului Bucegi

Potrivit şefului de la Serviciul Salvamont Buşteni, Gheorghe Haiduc, în ultimele două zile, vremea s-a înrăutăţit considerabil în Masivul Bucegi, acolo unde vântul, care a suflat cu viteze ce au atins o sută de kilometri de oră, a viscolit zăpada.

În aceste condiţii, în urma furtunilor de zăpadă stratul de omăt ajunge, în unele locuri până la opt metri, iar pe toate văile din Bucegi există risc însemnat de avalanşă.

Haiduc a explicat că în foarte multe zone, din cauza vântului puternic, s-au format cornişe, iar zăpada a început deja să se disloce.

Salvamontiştii le reamintesc turiştilor că în această perioadă, toate traseele montane sunt închise şi le atrag atenţia iubitorilor de drumeţii montane aspra faptului că riscă foarte mult dacă încearcă să urce pe vreun traseu zilele acestea.

"Părerea mea că a încerca să urci pe munte acum este adevărată sinucidere", a afirmat Haiduc, adăugând că în ultimele zile, pe munte s-au înregistrat temperaturi de până la minus 18 grade Celsius.

Şi salvamontiştii din staţiunile hunedorene Straja şi Râuşor îi avertizează pe turişti asupra pericolului declanşării unor avalanşe în zonele înalte ale Masivului Vâlcan, Parâng şi Retezat, din cauza zăpezii care a căzut în ultimele zile şi care nu s-a stabilizat peste stratul deja existent.

"Turiştii care urcă şi rămân în staţiunile Straja sau Râuşor sunt în siguranţă. Aici pârtiile au fost pregătite pentru schi şi s-au folosit utilaje de bătătorit zăpada. După testele efectuate de salvamontişti, s-a constat că în zonele Straja şi în munţii Retezat pericolul de avalanşe, la peste 1.700 - 1.800 metri, poate fi încadrat într-un cod roşu, pentru că nu există o coeziune între stratul vechi şi cel nou de zăpadă", a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, şeful Salvamont Lupeni, George Resiga.

Potrivit acestuia, zăpada este îmbibată cu apă şi este foarte grea din cauza variaţiilor mari de temperatură, iar pe o scară de la unu la cinci pericolul producerii de avalanşe este de gradul al patrulea, pe pantele care au un unghi mai mare de 23 de grade.

Şeful Salvamont Lupeni a adăugat că pericolul de avalanşe este semnalat pe partea de nord a Masivului Vâlcan şi în zona centrală a Masivului Retezat, unde stratul de zăpadă depăşeşte jumătate de metru.

"Turiştii care sunt amatori de schi alpin sau schi de tură sunt rugaţi să renunţe la aceste trasee şi să rămână doar pe zona schiabilă din staţiunile Straja şi Râuşor, unde pericolul producerii unor avalanşe este exclus. Traseele de coastă sunt periculoase. E suficient ca acestă zăpadă grea să fie atinsă de un om sau de un animal şi se produce o avalanşă”, a afirmat George Resiga.

Şi în staţiunea Parâng, din masivul cu acelaşi nume, salvamontiştii au instalat plăcuţe de avertizare a turiştilor asupra pericolului de avalanşe la o cotă de peste două mii de metri.

La Straja, situată în Masivul Vâlcan, sunt aşteptaţi la sfârşitul aceste săptămâni peste patru mii de turişti, în Parâng aproximativ trei mii, iar la Râuşor, Retezat, câteva sute de turişti au rezervat multe dintre locurile de cazare la cabanele din zonă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici