Pericol de avalanşe în Munţii Rodnei, Ţibleş şi Călimani

Salvamontiştii bistriţeni au anunţat, luni, că în Munţii Rodnei, Ţibleş şi Călimani este pericol de avalanşe de gradul al patrulea, pe o scară de la unu la cinci, întrucât în zonă a nins foarte mult, iar stratul de zăpadă măsoară aproape un metru.

33 afișări
Imaginea articolului Pericol de avalanşe în Munţii Rodnei, Ţibleş şi Călimani

Pericol de avalanşe în Munţii Rodnei, Ţibleş şi Călimani

Şeful Serviciului Public Salvamont Bistriţa-Năsăud, Marcel Berbecar, a declarat, luni, că după ninsorile abundente a urmat o încălzire bruscă a vremii, ceea ce poate duce la dislocarea, în orice moment, a stratului de zăpadă de la suprafaţă şi, implicit, la producerea de avalanşe.

"Cele mai periculoase zone sunt Căldarea Bistriciorului, din Munţii Călimani, şi Valea Cobăşel, din Munţii Rodnei, preferate mai ales de amatorii sporturilor de iarnă. În Căldarea Bistriciorului nu mergem nici noi, salvamontiştii, deşi acolo avem un refugiu la circa 1.700 de metri altitudine. E risc maxim în această perioadă, indiferent cât de bun cunoscător al muntelui eşti", a declarat Marcel Berbecar.

Şi jandarmii montani îi avertizează pe turişti să nu pornească la drum în această perioadă.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, drumurile care duc spre Suhard sau crestele înalte ale Munţilor Rodnei sunt impracticabile şi există riscul ca avalanşele să fie însoţite de alunecări de teren, ceea ce le face şi mai periculoase.

Atât salvamontiştii, cât şi jandarmii îi sfătuiesc pe localnicii care pleacă în căutarea coarnelor de cerb să mai aştepte cel puţin o săptămână, pentru ca zăpada să se topească.

"Sunt foarte mulţi care caută aceste coarne de cerb. Primăvara sunt uşor de văzut prin zăpadă, iar oamenii le folosesc pentru diverse trofee, pentru confecţionarea unor mânere de cuţit. Nu merită însă niciun trofeu să-ţi pui viaţa în pericol", a declarat Berbecar.

Potrivit ultimelor date furnizate de specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, stratul de zăpadă măsoară, la Piatra Fântânele, în Munţii Bârgăului, 18 centimetri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici