Peste 15.000 de maghiari, în pelerinaj la "Graniţa de o mie de ani" de la Ghimeş-Făget - FOTO

Peste 15.000 de maghiari din ţară şi din Ungaria au mers în pelerinaj, duminică, la "Graniţa de o mie de ani", fostul hotar al Imperiului Austro-Ungar din comuna Ghimeş-Făget (Bacău), între aceştia aflându-se şi un bărbat de 94 de ani din Budapesta, care se autointitulează "copilul Trianonului".

1801 afișări
Imaginea articolului Peste 15.000 de maghiari, în pelerinaj la "Graniţa de o mie de ani" de la Ghimeş-Făget - FOTO

Peste 15.000 de maghiari, în pelerinaj la "Graniţa de o mie de ani" de la Ghimeş-Făget (Imagine: Daniela Mezey/Mediafax Foto)

"Eu sunt din Budapesta şi m-am născut odată cu Trianonul, sunt copilul Trianonului. Am venit să mai văd această zonă care, înainte de 1920, era teritoriul nostru, deci era unul adevărat unguresc şi am un sentiment neplăcut. Acum este stăpânită de alţii, cu toate că taţii noştri nu au pierdut războiul, au fost învingători. Dar nemernicia Marilor Puteri i-a determinat pe taţii noştri să depună armele în Italia, în Iugoslavia, ca să poată distruge Ungaria", a spus Major Lajos, un bărbat în vârstă de 94 de ani, din Budapesta, venit în pelerinaj în localitatea Ghimeş-Făget, în judeţul Bacău.

Bărbatul cu părul alb şi cu o eşarfă roşu-alb-verde în jurul gâtului, vegheat îndeaproape de soţia cu care a venit la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu-Ciuc, a atras atenţia tuturor persoanelor din jur. Mulţi tineri, impresionaţi de determinarea bătrânului, i-au strâns mâna cu admiraţie, iar el s-a mândrit în faţa lor că a fost "soldatul şi poliţistul" guvernatorului Horthy Miklos.

"Intenţia (Marilor Puteri - n.r.) a fost să nimicească în totalitate Ungaria. Dacă în 1920 nu ar fi existat acel mare om, un maghiar adevărat, guvernatorul Horthy (Miklos - n.r.), nu ar mai exista nici Ungaria ciuntită de astăzi", a afirmat bărbatul.

Ajutat de pelerinii mai tineri, lovindu-şi din când în când pulpele cu pumnii, ca să îşi "stimuleze circulaţia" şi să îşi "dezmorţească oasele", Major Lajos a urcat treptele abrupte spre ruinele Cetăţii Rakoczi, care a îndeplinit, până în 1920, atât un rol militar, cât şi unul economic, fiind un punct de colectare a vămii.

Ruinele Cetăţii Rakoczi atrag pelerinii din Ungaria care vizitează, an de an, cea mai estică dintre graniţele fostului imperiu.

"Aceasta este ultima staţie a Graniţei de o mie de ani, a vechii graniţe ungureşti, de fiecare dată când venim aici avem un sentiment minunat şi cu ocazia aceasta eu vreau să arborez steagul ungar pe Cetatea Rakoczi", a spus un alt pelerin din ţara vecină, arătând drapelul cu care a venit din judeţul Bekes.

Peste 15.000 de persoane, etnici maghiari din ţară şi din Ungaria, au mers în pelerinaj, duminică, la fostul hotar al Imperiului Austro-Ungar din comuna Ghimeş-Făget, denumit de maghiari "Graniţa de o mie de ani".

Pelerinii din Ungaria au fost sosit în localitate cu trenurile "Expresul de Şumuleu", "Rapidul Secuiesc" şi "Rapidul Secuiesc istoric", precum şi cu zeci de autocare, ei fiind întâmpinaţi de localnici în costume populare ceangăieşti.

De la gară, aceştia s-­au alăturat localnicilor şi, după un drum de aproape doi kilometri parcurs pe jos, au sosit la ruinele Cetăţii Rakoczi.

În apropierea acestora, au mai vizitat cantonul-­muzeu care a purtat numărul 30 pe vremea Ungariei Mari, cel mai estic punct al Căilor Ferate Maghiare înainte de 1918, şi "Monumentul Istoric al Tuturor Maghiarilor", format din cinci stâlpi funerari sculptaţi în lemn, reprezentând Ungaria cu cele patru zone istorice pe care le-­a pierdut în urma Tratatului de la Trianon.

Apoi, ei au participat la slujba religioasă, oficiată în aer liber, la Biserica Contumaţi, cea mai veche din zonă.

Circulatia rutieră pe DN 12C Miercurea Ciuc-Oneşti a fost perturbată timp de aproximativ şase ore, din cauza numărului foarte mare de autoturisme şi autocare cu turişti, traficul desfăşurîndu-se alternativ, pe o singură bandă, sub coordonarea poliţiştilor rutieri.

Peste 300 de jandarmi, poliţişti şi pompieri din judeţul Bacău au asigurat măsuruile de ordine şi de siguranţă în zona de pelerinaj.

Peste 150.000 de persoane, între care şi câteva mii de pelerini din Ungaria, au participat, sâmbătă, la Liturghia de Rusalii de pe Muntele Şumuleul Mic (Harghita).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici