Peste 350.000 de copii români trăiesc fără părinţii plecaţi în străinătate

Peste 350.000 de copii din România trăiesc fără unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, anunţă o organizaţie italiană citând date UNICEF, în cadrul unui seminar organizat la Milano, relatează pagina online a agenţiei APcom.

147 afișări
Imaginea articolului Peste 350.000 de copii români trăiesc fără părinţii plecaţi în străinătate

Peste 350.000 de copii români trăiesc fără părinţii plecaţi în străinătate (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Potrivit organizaţiei italiene L'Albero della Vita, care citează date UNICEF, aproximativ şapte la sută dintre copiii români cu vârsta cuprinsă între 0 şi 18 ani sunt afectaţi de fenomenul plecării unuia sau ambilor părinţi la muncă în străinătate.

Studiul a fost prezentat miercuri, la Milano, în cursul seminarului pe tema "Lăsaţi în urmă. Familia transnaţională şi orfanii albi în Moldova României", organizat împreună cu reprezentanţa Comisiei Europene şi fundaţia "Patrizio Paoletti".

Organizaţia L'Albero della Vita afirmă că, în afara celor 350.000 de copii abandonaţi de părinţi, alţi 400.000 de minori români s-au confruntat, cel puţin o dată în viaţă, cu problema lipsei părinţilor. Astfel, în total, din cei aproximativ cinci milioane de copii români, 750.000 au fost afectaţi mai mult sau mai puţin de plecarea unuia sau ambilor părinţi în străinătate.

Potrivit datelor prezentate, în momentul de faţă există 157.000 de copii români ai căror taţi sunt plecaţi în străinătate, 67.000 care trăiesc fără mamele care au emigrat şi 126.000 ai căror părinţi sunt plecaţi din România. În plus, jumătate dintre aceşti copii sunt mai mici de zece ani.

Conform organizaţiei italiene, în prezent patru milioane de români se află în alte ţări, dintre care 796.477 sunt înregistraţi oficial în Italia. Astfel, 15 la sută dintre familiile din România au cel puţin un membru plecat în străinătate. Dacă tatăl este plecat în străinătate, în 21 la sută din cazuri copiii nu îl văd între doi sau patru ani, iar 28 la sută pentru perioade mai lungi.

Treizeci şi unu la sută dintre românii care au plecat la muncă în străinătate recunosc că situaţia familiei nu s-a îmbunătăţit datorită banilor trimişi după plecare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici