Peste 500 de ouă vopsite în verde şi cu sigla UDMR, oferite după slujba de Paştele Catolic în Bistriţa - FOTO

Peste 500 de ouă vopsite în verde şi având câte un abţibild cu sigla UDMR au fost împărţite, duminică, la ieşirea din biserici, etnicilor maghiari din Bistriţa care sărbătoresc Paştele, iniţiativa aparţinând organizaţiei judeţene a UDMR.

957 afișări
Imaginea articolului Peste 500 de ouă vopsite în verde şi cu sigla UDMR, oferite după slujba de Paştele Catolic în Bistriţa - FOTO

Peste 500 de ouă vopsite în verde şi cu sigla UDMR, oferite după slujba de Paştele Catolic în Bistriţa (Imagine: Cristiana Sabau/Mediafax Foto)

Preşedintele UDMR Bistriţa-Năsăud, Decsei Attila, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că este al patrulea an consecutiv în care filiala împarte, de Paşte, ouă vopsite etnicilor maghiari.

"UDMR Bistriţa-Năsăud obişnuieşte să-i felicite pe etnicii maghiari de Crăciun şi de Paşte. Până în urmă cu câţiva ani, trimiteam felicitări la ambele sărbărori. Apoi, de circa patru ani, am zis să nu trimitem felicitări de două ori într-un an şi, de Paşte, să le dăm oamenilor câte un ou vopsit", a spus Decsei Attila.

El a spus că, în primul an, s-au făcut ouă roşii, dar începând cu al doilea an, membrii UDMR Bistriţa-Năsăud s-au gândit să facă ouă verzi.

"Cumpărăm ouăle cu bani de la organizaţia judeţeană, din magazin, doamnele de la Organizaţia de Femei a UDMR le vospesc, pun pe fiecare câte un abţibild cu sigla UDMR şi apoi, în ziua de Paşte, le împărţim la ieşirea din biserici. Sunt mai mulţi etnici maghiari decât ouăle pe care le împărţim noi, ştim asta. Ideea noastră este să ajungă un astfel de ou în fiecare familie", a declarat Decsei.

Duminică, s-au împărţit astfel de ouă la ieşirea din bisericile romano-catolică, reformată, evanghelică şi chiar la cea baptistă.

"Mergem peste tot unde sunt etnici maghiari şi le împărţim ouă la ieşirea de la slujbă. Ne bucurăm să oferim fiecărei familii, din partea noastră, un simbol al Paştelui", a afirmat Decsei Attila. 

La Biserica romano-catolică de pe strada Gheorghe Şincai din Bistriţa, unul din locurile în care UDMR a împărţit ouă verzi cu sigla sa, credincioşii au adus coşuri cu mâncare pentru a fi sfinţite de preot. În coşuri erau ouă roşii, vin, cozonaci, pască şi alte bunătăţi pregătite pentru această sărbătoare.

În timpul Liturghiei, părintele paroh Geréd Péter i-a îndemnat pe credincioşi să fie optimişti fiindcă sărbătoarea Paştelui este una a luminii şi speranţei.

Tot duminică, la ora 12.00, la Bistriţa s-au putut auzi toate cele trei clopote din turnul Bisericii Evanghelice.

Conform ultimului recensământ, în Bistriţa-Năsăud trăiesc aproape 15.000 de romano-catolici şi reformaţi care sărbătoresc Paştele cu cinci săptămâni înaintea ortodocşilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici