Petiţie către ministerul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu: „Vrem mâncare sănătoasă pentru toţi elevii”

  • Comunitatea Declic a iniţiat o petiţie prin care cere un program naţional astfel încât toate şcolile din ţară să ofere o masă caldă la prânz tuturor elevilor.
  • Iniţiatorii petiţiei arată că parlamentarii mănâncă mai bine şi mai ieftin decât elevii români, aşadar, este nevoie de o politică echilibrată şi consecventă.
1260 afișări
Imaginea articolului Petiţie către ministerul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu: „Vrem mâncare sănătoasă pentru toţi elevii”

FOTO Declic

O promisiune veche, „pilotată” câţiva ani la rând, timp în care elevii români s-au descurcat cum au putut sau au abandonat şcoala, întrucât „carte cu burta goală” se face greu şi nici nu ar mai trebui să fie o realitate în anul 2022. 
 
„În Parlamentul României se mănâncă bine şi, mai ales, ieftin. Elevii din România nu au acces, însă, la o masă caldă. Proiectul-pilot cu care autorităţile se chinuie de 6 ani a ajuns doar în 150 de şcoli. Şi, uneori, masa caldă devine un sandviş rece”, arată iniţiatorii petiţiei. 
 
Ministerului Educaţiei i se cere, aşadar, realizarea unui program prin care toţi elevii să aibă acces la o masă caldă la şcoală. „În lipsa unei astfel de măsuri, copiii sunt expuşi la o alimentaţie dezechilibrată şi nesănătoasă”, se arată în texul petiţiei.
 
Ştim deja că pentru elevii defavorizaţi o masă caldă ar fi un motiv în plus pentru a sta la şcoală, întrucât unul din zece copii merge la culcare flămând. Iar când eşti flămând, concentrarea, învăţarea şi reţinerea de noi informaţii nu sunt tocmai facile.
 
Apoi, un prânz cald i-ar ajuta pe elevi să renunţe la snacks-uri şi alte alimente nesănătoase, care cresc riscul de obezitate. Statisticile naţionale sunt deja alarmante: unul din patru copii este supraponderal.
 
Reprezentanţii Declic fac comparaţie cu Marea Britanie, unde elevii din şcolile primare şi secundare beneficiază de o masă caldă încă din anul 1947. Însă, în ceea ce priveşte România, copiii încă aşteaptă, în timp ce statul experimentează, de acum 6 ani, programul pilot ,,Masă caldă în şcoli”. „Elevii din 150 de şcoli din zone defavorizate au fost incluşi, până acum, în acest proiect. Masa caldă a ajuns să-i motiveze pe părinţii vulnerabili financiar să-şi trimită copiii la şcoală. Iar abandonul şcolar a scăzut cu 4%”, se mai arată în textul petiţiei cu completarea că programul pilot a fost întârziat în fiecare an. Iar masa caldă a rămas de multe ori pe hârtie.
 
Aproape 7.000 de români au semnat deja petiţia online.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici