Piaţa medicamentelor intră din nou sub lupa Consiliului Concurenţei. Ce suspiciuni există

  • Germanii de la Boehringer sunt investigaţi pentru un posibil abuz de poziţie dominantă în piaţa farma.
  • Concurenţa a dat amenzi de 70 mil. lei în 2020 pentru două companii farma – britanicii de la GSK şi elveţienii de la Roche.
1396 afișări
Imaginea articolului Piaţa medicamentelor intră din nou sub lupa Consiliului Concurenţei. Ce suspiciuni există

Reprezentanţa în România a companiei germane Boehringer este vizată de o investigaţie a Consiliului Concureţei, autoritatea având indicii că gigantul farmaceutic influenţa prescrierea unui medicament din portofoliul său – anticoagulantul Pradaxa, scrie Ziarul Financiar.

În plus, Concurenţa mai suspectează că reprezentanţa Boehringer a împiedicat intrarea pe piaţa locală a unui medicament generic produs tot de ei, în favoarea unui medicament inovativ, mai scump.

„Autoritatea de concurenţă deţine indicii că Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co. a im­ple­mentat unele strategii de marke­­­ting ce vizau ca, prin interac­ţiuni cu profesioniştii din domeniul sănătăţii, să influenţeze prescrierea în favoarea medica­men­tului său, Pradaxa, din aria anticoagulantelor orale directe. Consiliul Concurenţei deţine indicii că Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co. a împiedicat intrarea pe piaţă a medicamentului generic al Spiriva, implementând o strategie de transfer a pacienţilor către Spiolto Respimat, produs inovativ având aceleaşi indicaţii terapeutice”, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

Şi Spiriva, şi Spiolto Respimat sunt medicamente destinate afecţiunilor din aria sistemului respirator. Spiriva, medicamentul generic, care conţine aceeaşi substanţă activă, costă 140 de lei pe site-ul Farmaciei Tei. Inovativul Spiolto Respimat costă 200 de lei pe acelaşi site, din datele adunate de ZF.

Consiliul Concurenţei a făcut o inspecţie inopinată la sediul sucursalei companiei investigate din România. Documentele ridicate urmează să fie analizate de autoritatea de concurenţă, iar în cazul în care va constata încălcarea regulilor, compania riscă amendă de până la 10% din cifra de afaceri. În cazul cooperării cu Consiliul Concurenţei, se pot obţine reduceri ale amenzii.

Boehringer a raportat în 2020 afaceri de 333 milioane de lei, în creştere cu 5% faţă de anul anterior.

În 2020, Consiliul Concurenţei a aplicat mai multe amenzi companiilor farma, cea mai mare fiind pentru elveţienii de la Roche, de aproape 60 mil. lei pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa medicamentelor pentru cancer. Şi britanicii de la GlaxoSmithKline (GSK) au fost amendaţi cu 11,9 mil. lei pentru nerespectarea unora dintre angajamentele pe care şi le-a asumat în cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici