Video Poliţia supraveghează din elicopter traficul rutier şi amplasează radare "în cascadă"

Poliţia rutieră informează că în primele două luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2009, s-au înregistrat cu 21% mai puţine accidente de circulaţie grave, traficul fiind supravegheat din elicopter, iar pe drumuri sunt amplasate radare în cascadă tocmai pentru a sancţiona vitezomanii.

1585 afişări

Poliţiştii au început să supravegheze din elicoptertraficul, specialişti indicând agenţilor rutieri şoferii carecirculă cu viteză prea mare sau care se angajează în depăşirineregulamentare.

În zilele de 10 şi 11 martie, Direcţia Rutieră din cadrulInspectoratului General al Poliţiei Române a coordonat o acţiune peDN 1 şi DN 7 care a vizat reducerea numărului de accidente rutiereca urmare a nerespectării regulilor privind efectuarea depăşirilor,precizează Poliţia.

Astfel, peste 760 de conducători auto au fostsancţionaţi contravenţional pentru nereguli la regimulrutier.

La acţiunea care s-a desfăşurat pe DN 1 tronsonulSibiu-Sebeş-Alba Iulia şi pe DN 7 tronsonul Sebeş-Deva-Arad aparticipat un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie încare s-a aflat un specialist al Direcţiei Rutiere care asupravegheat din aer traficul rutier şi a comunicat echipajelor dela sol abaterile de la normele rutiere constatate. Odată informatedespre aceste nereguli, echipajele de poliţie i-au oprit şisancţionat pe conducătorii auto indisciplinaţi.

Totodată, în zonele cu risc ridicat de producere aaccidentelor rutiere pe fondul nerespectării regulilor privindefectuarea depăşirilor poliţiştii au folosit aparate radaramplasate "în cascadă".

În cele două zile, poliţiştii au constatat patru infracţiuni şiaplicat 765 de sancţiuni contravenţionale, cele mai multe fiindpentru depăşire neregulamentară, nepurtarea centurii de siguranţăşi depăşirea vitetezei legale.

De asemenea, au fost suspendate 123 de permise de conducere, în121 de situaţii pentru depăşiri neregulamentare, iar în celelaltepentru depăşirea vitezei legale.

"Analiza indicatorilor dinamici pe linie de poliţie rutieră arelevant faptul că în primele două luni ale anului în curs,comparativ cu perioada similară a anului trecut, s-au înregistratcu 21% mai puţine accidente de circulaţie grave, numărulpersoanelor decedate în aceste accidente a scăzut cu 17%, iar alpersoanelor rănite grav a scăzut cu 6%", informează, sâmbătă,Poliţia Română.

În contextul în care la nivel naţional se înregistrează odiminuare a numărului de accidente de circulaţie şi a consecinţeloracestora, sursa citată arată că nerespectarea prevederilor legalecare reglementează efectuarea depăşirii autovehiculelor a devenituna dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere.

În primele două luni ale anului 2010, pe tronsonul de drumSibiu-Sebeş-Alba-Cluj, pe fondul depăşirii neregulamentare, s-auprodus 11 accidente rutiere grave (cu nouă mai puţin decât înaceeaşi perioadă a anului trecut), soldate cu decesul a 11 persoane(cu una mai mult decât în perioada similară a anului 2009) şirănirea gravă a altor 15 (cu două mai mult decât în primele douăluni ale anului trecut).

Pe tronsonul de drum Sebeş-Deva-Arad au avut loc 12 accidenterutiere grave (cu unu mai mult decât în perioada similară a anuluitrecut) în care şi-au pierdut viaţa trei persoane (cu două maipuţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut) şi în care au fostrănite grav 13 persoane (cu trei mai multe decât în primele douăluni ale anului 2009).

Aceste consecinţe sunt generate de particularităţile specificeale drumului care constau într-o singură bandă de mers pe sens,curbe succesive şi un număr ridicat de autovehicule caretranzitează acest segment de drum, în special cele destinatetransportului internaţional de mărfuri.

În anul 2009, Poliţia Română subliniază faptul că s-a evidenţiato diminuare a riscului rutier în pe drumurile publice din Româniapentru prima dată în ultimii patru ani.

În 2009, prioritatea poliţiei rutiere a vizat asigurareasiguranţei traficului rutier prin reducerea numărului accidentelorde circulaţie şi a consecinţelor acestora.

Astfel, pentru creşterea eficienţei activităţilor desfăşurates-a acţionat potrivit unui nou concept de acţiuni regionale, careau constat în derularea, sub coordonarea Inspectoratului General alPoliţiei Române, a unor activităţi punctuale de impunere a normelorrutiere, cu atragerea de efective de profil de la judeţeleînvecinate.

În ce priveşte dinamica accidentelor grave de circulaţie,Poliţia Română arată că în comparaţie cu anul 2008, anul trecuts-au înregistrat 9.992 accidente grave (-4,7%), soldate cu 2.729(-9,4%) persoane decedate şi 8.903 (-3,7%) răniţi grav. Conformevoluţiilor indicatorilor dinamici din anii 2005 (+2,1% accidente,+7,67% persoane decedate, +2,05% persoane vătămate corporal), 2006(-0,6%, -1,63%, -1,73%), 2007 (+18,7%, +8,25%, +22,6%) şi 2008(+25,1%, +9,4%, +32,65%), scăderile înregistrate în anul 2009 latoţi indicatorii dinamici reprezintă diminuarea, pentru prima datăîn ultimii 4 ani, a riscului rutier.

În urma desfăşurării, în cursul anului 2009, a 87.452 de acţiuniau fost constatate 3.291.371 contravenţii, 196.395 permise deconducere au fost reţinute în vederea suspendării dreptului de aconduce şi 94.655 certificate de înmatriculare au fost retrase pânăla remedierea defecţiunilor. În aceeaşi perioadă, poliţiştiirutieri au descoperit 47.547 infracţiuni (+9,4%), dintre care34.262 (+8,9%) la regimul circulaţiei, iar 13.285 (+10,8%) sunt dealtă natură.

Totodată, spune sursa citată, au fost depistate cinci cazuri dedeţinere şi consum de droguri ori substanţe psihotrope, şaptepersoane care au condus autovehicule în timp ce se aflau subinfluenţa substanţelor stupefiante, 17 cazuri de contrabandă cuţigări, cinci cazuri de contrabandă cu alcool, două cazuri desechestrare de persoane (Autostrada A1 şi A2) şi un caz de răpire.Au fost prinşi 106 suspecţi de furturi de şi din autovehicule, iar205 autovehiculele reclamate ca fiind furate au fostrecuperate.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici