Ponta a stat la coadă pentru a intra în peştera Sfântului Andrei: "Nu mi-a căzut rangul". MESAJUL premierului pentru românii care îşi sărbătoresc onomastica

Premierul Victor Ponta a participat, sâmbătă, la slujba religioasă de la Mănăstirea "Sfântul Andrei" din judeţul Constanţa, apoi a stat la coadă pentru a intra în peşteră şi a se ruga, el spunând ulterior: "Nu mi-a căzut rangul. Dacă timpul imi permite stau la coadă, dacă nu, nu mă duc în faţă".

550 afișări
Imaginea articolului Ponta a stat la coadă pentru a intra în peştera Sfântului Andrei: "Nu mi-a căzut rangul". MESAJUL premierului pentru românii care îşi sărbătoresc onomastica

Ponta a stat la coadă pentru a intra în peştera Sfântului Andrei: "Nu mi-a căzut rangul". MESAJUL premierului pentru românii care îşi sărbătoresc onomastica (Imagine: Adrian Stoicoviciu/ Publimedia)

Victor Ponta a ajuns sâmbătă, în jurul orei 11.30, la Mănăstirea "Peştera Sfântului Apostol Andrei" din comuna constănţeană Ion Corvin, acesta fiind însoţit de vicepremierul Gabriel Oprea şi de şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Premierul a asistat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.

După terminarea slujbei, în jurul orei 13.00, Ponta a vrut să viziteze peştera Sfântului Andrei şi s-a aşezat la coada deja formată de zeci de credincioşi. După aproximativ un sfert de oră, premierul a intrat în peşteră, unde s-a rugat.

La ieşirea din peştera Sfântului Andrei, Ponta a aprins o lumânare.

Ulterior, el a fost întrebat de jurnalişti de ce a stat la coadă şi nu a vrut să intre în faţă, Ponta răspunzând: "Pentru că nici aici, nici la alte evenimente religioase, cum e Sfânta Parascheva, nu m-am dus niciodată în faţă şi ar fi un semn de lipsă de respect pentru cei care stau la coadă. După cum aţi văzut, nu mi-a căzut rangul, ca să zic aşa. Dacă timpul îmi permite stau la coadă, dacă nu, nu mă duc în faţă".

De asemenea, trei bătrâne l-au întrebat când le va mări pensiile, iar Ponta le-a răspuns că de la 1 ianuarie.

Totodată, premierul le-a urat "La mulţi ani!" celor care îşi serbează onomastica de Sfântul Andrei şi a spus că îşi doreşte ca atât de Sfântul Andrei, cât şi de Ziua Naţională românii să fie "mai liniştiţi".

"Vreau să le urez «La mulţi ani!» tuturor celor care îşi serbează ziua de nume. Mă bucur foarte mult că înainte de Ziua Naţională este ziua patronului religios al României, Sfântul Andrei, şi că îmi doresc, în aceste zile, aşa cum vremea e foarte frumoasă, să fim cu toţii mai liniştiţi şi să facem lucruri bune", a spus Ponta.

Întrebat ce cadou îi va face fiului său Andrei, premierul a spus că îl va lua la parada organizată de Ziua Naţională, la Bucureşti.

El a menţionat că de la Mănăstirea "Peştera Sfântului Apostol Andrei" va pleca la Bucureşti, pentru a se asigura că toate pregătirile pentru Ziua Naţională sunt "în regulă".

"Merg la Bucureşti, pentru că vrem să fim siguri că toate pregătirile pentru mâine sunt în regulă şi să dăm semnalul unei ţări puternice şi a unei ţări unite. Sper ca toţi cei 20 şi de milioane de români, mâine (n.r. - duminică) să lase deoparte orice poate să fie un conflict şi să ne purtăm ca oameni mândri de ţara noastră", a mai spus Ponta.

Câteva mii de persoane din întreaga ţară au venit, sâmbătă, la mănăstirea ce poartă hramul Sfântului Andrei, ridicată în vecinătatea peşterii din comuna constănţeană Ion Corvin, pentru a-l prăznui pe creştinătorul şi protectorul românilor.

Mulţi dintre credincioşi au ajuns la mănăstire încă de vineri seară, ei participând la slujbă în biserică sau dormind în maşini.

Ceremoniile au început sâmbătă dimineaţă, la ora 08.00, când a fost sfinţită capela amenajată în peştera Sfântului Apostol Andrei, după care Arhiepiscopul Tomisului, IPSTeodosie, împreună cu un sobor de preoţi, a început Sfânta Liturghie pe esplanada amenajată în partea de miazăzi a bisericii mari a mănăstirii.

La festivităţi a fost prezent şi mitropolitul de Theoupoleos, IPS Panteleimon, care a adus din Grecia, de la Tesalonic, moaştele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Sărbătoarea va continua şi duminică, 1 Decembrie, când, începând cu ora 17.00, pe scena Casei de Cultură din Constanţa va avea loc concertul tradiţional de colinde. Vor participa coralele Arhiepiscopiei Tomisului, grupul bizantin "Sfântul Vasile cel Mare", corul parohiei "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Constanţa, Grupul coral al şcolii 39 din Constanţa, Grupul coral "Giocoso" al Centrului Cultural Judeţean Theodor Burada din Constanţa, iar invitată este Corala mixtă dirijată de PS Ciprian, din Bulgaria.

Prăznuit în fiecare an în ziua de 30 noiembrie, creştinătorul românilor se bucură de o evlavie deosebită în rândul credincioşilor. Întreaga ţară, dar în special Dobrogea, este în sărbătoare, deoarece în această provincie se află peştera în care a trăit întâiul ucenic al Mântuitorului Hristos. Istoriografia, bazată pe izvoare literare, arată că, după tragerea la sorţi, Sfântul Apostol Andrei a primit misiunea de a predica Evanghelia Mântuitorului Hristos şi în vechea provincie a Dobrogei. Potrivit cercetătorilor, locul în care a sălăşluit şi s-a rugat a fost peştera unde, actualmente, există o mănăstire. Locaşul de cult este unicat în spaţiul monastic, incluzând primul altar creştin de pe teritoriul românesc. În apropierea mănăstirii se află un izvor, care, asemeni celui de la mănăstirea Dervent, este făcut de Sfântul Apostol Andrei, lovind cu toiagul în piatră.

În anii 1930 cunoscutul teolog Ioan Dinu a amenajat Peştera unde a trăit Sf. Andrei. PS Chesarie Păunescu, episcopul Constanţei, a sfinţit acest aşezământ în 23 iulie 1944. În perioada comunistă, acesta a fost desfiinţat, dar reactivat în anul 1990. Tot atunci a devenit schit, iar trei ani mai târziu a devenit mănăstire de călugări.

Anual, pelerini din întreaga ţară vin la această mănăstire pentru a se închina în faţa relicvariului ce conţine o parte din moaştele Sfântului Apostol Andrei, dăruite în anul 2003 de către Mitropolia Kefaloniei din Grecia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici