Ponta către Stroe: Jandarmii şi poliţiştii să ştie că au susţinerea mea la intervenţii pentru lege

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne să transmită jandarmilor şi poliţiştilor că au susţinerea sa pentru aplicarea legii, referindu-se la protestele împotriva companiei americane Chevron, arătând că statul trebuie să intervină dacă sunt distruse proprietăţi publice sau private.

365 afișări
Imaginea articolului Ponta către Stroe: Jandarmii şi poliţiştii să ştie că au susţinerea mea la intervenţii pentru lege

Ponta către Stroe: Jandarmii şi poliţiştii să ştie că au susţinerea mea la intervenţii pentru lege (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vă rog să comunicaţi din partea mea şi jandarmilor, şi Poliţiei că au susţinerea mea pentru aplicarea legii şi că nimeni care distruge proprietăţi publice sau private - am auzit această prostie pe care credeam că nu o mai aud în secolul XXI, că noi nu trebuie să apărăm proprietatea privată, deci dacă intră şi dărîmă gardul de la ziarul care a zis chestia asta, atunci ar trebui să nu ne băgăm. Trebuie să ne băgăm", a spus Ponta ministrului de Interne, Radu Stroe, în şedinţa de guvern.

El a cerut Poliţiei să fie pregătită pentru orice situaţii legate de încălcarea gravă a legii şi a precizat că Guvernul va aloca 75 milioane lei pentru acoperirea datoriilor legate de asigurarea uniformelor.

Aproape 400 de persoane au protestat, sâmbătă, pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia companiei americane Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar şi din alte oraşe precum Iaşi, Bucureşti, Braşov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungeşti, vizavi de suprafaţa de teren luată în concesiune de către Chevron. Iniţial, protestul a fost paşnic, însă la un moment dat protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite, deţinută de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron. Totodată, oamenii au început să tragă de gardurile împrejmuitoare reuşind să le dărâme aproape în totalitate.

Câţiva dintre protestatari au fost ridicaţi şi duşi în maşinile Jandarmeriei pentru a da declaraţii, în timp ce alţii s-au întins pe jos, pe şosea, pentru a nu permite acestor autovehicule să iasă din zonă, manifestanţii îmbrâncindu-se cu jandarmii. Protestatarii care s-au întins pe şosea au fost luaţi pe sus de către jadarmi şi duşi pe marginea şoselei.

În urma acestor incidente, Poliţia Vaslui a constituit o "zonă specială de siguranţă" în localităţile Siliştea şi Pungeşti, unde Chevron deţine un perimetru de 20.000 de metri pătraţi în vederea explorării gazelor de şist, iar numărul forţelor de ordine a fost suplimentat considerabil.

Incidente între jandarmi şi localnicii din Pungeşti au avut loc şi în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti. Mai mulţi protestatari au acuzat atunci că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici