Posibilă alarmă falsă în cazul a doi turişti pierduţi în Munţii Rodnei

Salvamontiştii din Bistriţa-Năsăud au ajuns, miercuri la prânz, în zona de creastă a Munţilor Rodnei, dar nu i-au găsit pe cei doi turişti rătăciţi care le-au cerut ajutorul şi nici nu au mai putut lua legătura telefonic cu ei întrucât fie telefonul nu are semnal, fie i s-a descărcat bateria.

24 afișări
Imaginea articolului Posibilă alarmă falsă în cazul a doi turişti pierduţi în Munţii Rodnei

Posibilă alarmă falsă în cazul a doi turişti pierduţi în Munţii Rodnei (Imagine: Mediafax Foto)

Şeful Serviciului Public Salvamont Bistriţa-Năsăud, Marcel Berbecar, a declarat, miercuri, că echipele care au plecat de dimineaţă în zonă au pornit de la Rodna pe traseele montane cunoscute şi au ajuns până în zona de creastă, destinaţia celor doi turişti.

"Au ajuns până sus, nu au văzut nici urme şi nici persoane prin zonă. Am tot sunat la numărul de telefon respectiv şi nu a mai sunat. Nu am mai putut lua legătura cu ei. Probabil au coborât pe altă parte, fiindcă ne-au spus că sunt schiori de tură şi că sunt echipaţi corespunzător pentru iarnă, nefiind la prima aventură pe munte", a declarat Berbecar.

Şeful Serviciului Public Salvamont Bistriţa-Năsăud crede însă că ipoteza unei alarme false este în continuare valabilă.

"Schiatul de tură este dificil, e vorba de un sport în care se folosesc schiurile şi la urcare, nu îl poate practica oricine. La noi în judeţ îi putem număra pe degete pe cei care fac schi de tură. De acest domn Alexandru Hordoan din Năsăud nu am auzit. S-a verificat şi în baza de date a judeţului dacă există vreo persoană cu acest nume şi nu există. Dacă nu îi găsim în următoarele ore, abandonăm", a declarat Berbecar.

Potrivit sursei citate, cei doi, soţ şi soţie, au relatat că au plecat din Borşa în cursul zilei de luni, fiindcă era vreme frumoasă şi au escaladat pe schiuri muntele, dormind în noaptea de luni spre marţi în cort. Marţi dimineaţa, vremea s-a stricat la munte, iar cei doi s-au rătăcit şi au sunat la 112 astfel fiind alertat şi Serviciul Public Salvamont.

Cinci salvamontişti din Bistriţa-Năsăud au plecat, marţi seară, într-o misiune de căutare a doi turişti care au anunţat că s-au rătăcit în Munţii Rodnei, cu toate că există suspiciunea că ar fi vorba de o alarmă falsă. Şeful Serviciului Public Salvamont Bistriţa-Năsăud, Marcel Berbecar, declara corespondentului MEDIAFAX că apelul a fost primit la Dispeceratul Naţional Salvamont în jurul orei 17.00.

"Un bărbat cu numele Alexandru Hordoan, care susţine că e din Năsăud, a solicitat ajutor după ce a plecat de la Borşa pe schiuri, împreună cu soţia sa, spre Valea Vinului, Şaua Curăţel şi Vârful Ineu. Spune că s-au rătăcit. Colegii mei au sunat pe numărul de telefon mobil pe care l-a anunţat şi au auzit un câine lătrând. Au întrebat cum se face că se aude câine lătrând dacă e izolat în munte, iar el a închis. Noi totuşi plecăm în căutarea lor, deşi există suspiciunea că ar fi o alarmă falsă", declara Berbecar.

Potrivit sursei citate, chiar dacă nu este vorba de o alarmă falsă, salvamontiştilor le va fi foarte greu să îi găsească pe turişti, întrucât zona este accidentată şi este multă zăpadă.

Incidentul a avut loc la doar o zi după ce salvamontiştii din Bistriţa-Năsăud au avertizat că există pericol de avalanşe în Munţii Rodnei, în special în Valea Cobăşel, în amonte de localitatea Rodna, unde versantul este stâncos şi zăpada afânată căzută în ultimele zile ar putea să alunece în orice moment.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici