PPDD vrea ca personalităţi din cultură, sport şi media să fie scutite de impozit pe salariu pe viaţă

Mai mulţi parlamentari ai PPDD au iniţiat o propunere legislativă prin care sunt instituite titlurile naţionale pentru personalităţi din diferite domenii de activitate (cultură, ştiinţă, sport şi mass-media), care vor beneficia pe viaţă de "scutiri de impozit la salariu şi/ sau la pensie".

187 afişări
Imaginea articolului PPDD vrea ca personalităţi din cultură, sport şi media să fie scutite de impozit pe salariu pe viaţă

PPDD vrea ca personalităţi din cultură, sport şi media să fie scutite de impozit pe salariu pe viaţă (Imagine: Shutterstock)

Propunerea legislativă privind instituirea titlurilor naţionale, iniţiată de mai mulţi deputaţi şi senatori, majoritatea de la PPDD, a fost prezentată luni, într-o conferinţă de presă organizată la Parlament, de deputaţii Liliana Mincă şi Ştefan-Petru Dalca.

"Iniţiativa legislativă privind instituirea titlurilor naţionale are drept obiectiv creşterea gradului de conştientizare asupra valorilor româneşti, prin recunoaşterea potenţialului creator al românilor (...) Pentru a transforma acest deziderat în demers obiectiv este necesară nu numai preocuparea constantă, ci şi implicarea nemijlocită a statului în sprijinirea morală şi materială a celor mai valoroşi reprezentanţi din domeniile de activitate vizate", se spune în nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit documentului, instituirea titlurilor naţionale - împărţite pe categorii şi ierarhizate, prevăzute de scutiri de impozite şi cu alte facilităţi - constituie "o măsură deosebit de semnificativă, demonstrând grija autorităţilor (Preşedinţie şi Guvern) privind această acţiune de promovare a personalităţilor şi de stimulare a creatorilor de valori la nivel naţional, prin sprijinirea financiară a acestora".

În proiectul legislativ se mai spune că se vor institui trei titluri naţionale - senior, maestru naţional şi magistru emerit pentru management - în cultură, ştiinţă, sport şi mass-media.

Titlul de senior va avea prevăzute 250 de locuri pe an, cel de maestru naţional - 900 de locuri pe an, iar cel de magistru emerit pentru management - 350 de locuri pe an.

Deţinătorilor acestor titluri le vor fi conferite următoarele drepturi pe viaţă: "scutire de impozit la salariu şi/ sau la pensie".

Pentru aceste titluri învestitura va fi exercitată de preşedintele României, de premier şi, respectiv, de miniştri de resort.

Pentru fiecare titlu se va emite un brevet, care va permite purtarea la rever a unei insigne.

Proiectul legislativ prevede şi înfiinţarea Comisiei Tehnice Naţionale de Aplicare a Legii, formată, printre alţii, din preşedintele României, un secretar de stat din Ministerul Culturii, un secretar de stat din Ministerul Educaţiei, Secretarul General al Guvernului, preşedintele ANUC (Alianţa Naţională a Uniunilor de Creatori din România), preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti, preşedintele TVR, preşedintele Radioului Public, dar şi reprezentanţi ai colegiilor, asociaţiilor şi uniunilor profesionale, altele decât cele membre ale ANUC.

Comisia are ca obiectiv de activitate să colecteze nominalizările de la subcomisiile din ministerele de resort, uniuni, colegii, organizaţii, organisme profesionale pentru personalităţile din domeniile de activitate vizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici