Prefectura Vaslui dă în judecată Consiliul Local Puieşti, care a interzis a doua oară explorarea gazelor de şist

Prefectura Vaslui a dat în judecată, vineri, Consiliul Local Puieşti, unitate administrativă care a interzis, pentru a doua oară, explorarea gazelor de şist pe teritoriul comunei, unde compania Chevron a avut deja o dezbatere publică pentru obţinerea acordului de mediu.

421 afișări
Imaginea articolului Prefectura Vaslui dă în judecată Consiliul Local Puieşti, care a interzis a doua oară explorarea gazelor de şist

Prefectura Vaslui dă în judecată CL Puieşti, care a interzis a doua oară explorarea gazelor de şist (Imagine: Shutterstock))

Consiliul Local (CL) Puieşti a fost dat în judecată, pentru a doua oară în ultima jumătate de an, pe aceeaşi speţă, de către Prefectură, instituţie care a atacat în instanţă două hotărâri luate de CL la sfârşitul anului trecut, respectiv de interzicere a explorării gazelor de şist şi de organizare a unui referendum local pe aceeaşi temă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanţii Prefecturii Vaslui susţin că magistraţii Tribunalului Vaslui, unde va avea loc procesul, s-au mai pronunţat o dată, printr-o hotărâre definitivă, într-o cauză similară, privind interzicerea explorării gazelor de şist de către CL Puieşti.

"Printr-o sentinţă din 16 septembrie 2013, rămasă definitivă prin nerecurare, Tribunalul Vaslui a dispus anularea hotărârii CL Puieşti din 26 iulie 2013 prin care se interzice explorarea, dezvoltarea, exploatarea gazelor de şist prin metoda neconvenţională pe teritoriul comunei Puieşti. În motivare, instanţa arată că CL Puieşti, în calitate de autoritate publică locală, şi-a depăşit competenţa şi a dispus interzicerea explorării gazelor de şist, care reprezintă domeniu public al statului. În pofida acestei soluţii, Consiliul Local Puieşti a adoptat o nouă hotărâre în 29 noiembrie 2013, cu acelaşi conţinut ca cel al hotărârii anulate de instanţă, care ne-a fost comunicată în urmă cu două zile", a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui, Maria Costea.

În ceea ce priveşte cea de-a doua hotărâre adoptată în plen de CL Puieşti în data 30 decembrie 2013 prin care se doreşte organizarea unui referendum prin care locuitorii comunei să fie consultaţi cu privire la explorarea şi exploatarea gazelor de şist, reprezentanţii Prefecturii Vaslui susţin că aceasta nu-şi are obiectul, în condiţiile în care consilierii locali s-au pronunţat deja asupra acestui subiect.

"Consiliul local Puieşti a hotărât deja asupra acestei probleme fără consultarea cetăţenilor, dispunând interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist, prin orice metodă, pe teritoriul comunei Puieşti, prin hotărârile din iulie şi noiembrie 2013. În aceste condiţii, referendumul rămâne fără obiect şi, în consecinţă, s-a decis atacarea hotărârii în instanţa de contencios-administrativ", a mai precizat Maria Costea.

Până în prezent, Prefectura a câştigat la Tribunalul Vaslui nouă procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor respective, doar CL Băcani atacând cu apel sentinţa instanţei vasluiene. În schimb, au existat şi trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuţă, Şuletea şi Pogana, care au avut câştig de cauză în instanţă pe aceeaşi speţă, însă Prefectura Vaslui le-a atacat la Curtea de Apel Iaşi.

De asemenea, tot pe rolul instanţei de judecată se află două procese intentate tot de Prefectura Vaslui Consiliului Local Pungeşti, după ce consilierii au adoptat, tot la sfârşitul anului trecut, hotărâri distincte privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist şi organizarea unui referendum pe această temă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici