Premiul Nobel pentru fizică 2021, împărţit de italianul Giorgio Parisi, de germanul Hasselmann şi de americanul Manabe

  • În cazul italianului, a fost o recunoaştere pentru „contribuţii inovatoare la înţelegerea sistemelor fizice complexe”.
  • Împreună cu el, Academia i-a premiat şi pe germanul Klaus Hasselmann şi pe americanul Syukuro Manabe.
  • Cei doi din urmă au fost recompensaţi pentru cercetările lor privind modelele climatice şi încălzirea globală.
813 afișări
Imaginea articolului Premiul Nobel pentru fizică 2021, împărţit de italianul Giorgio Parisi, de germanul Hasselmann şi de americanul Manabe

Premiul Nobel pentru fizică, împărţit de italianului Giorgio Parisi, de germanul Hasselmann şi de americanul Manabe

Născut la Roma în 1948, absolvent de fizică la Universitatea Sapienza din Roma, Parisi a fost cercetător la Laboratoarele Naţionale INFN din Frascati, a urmat cursurile Universităţii Columbia din New York, Institutul de Înalte Studii Ştiinţifice din Bures-sur-Yvettes şi Ecole Normale Supèrieure of Paris (1977-1978).

Autor a patru cărţi şi peste şase sute de articole ştiinţifice despre fizica particulelor, dinamica fluidelor, mecanica statistică şi reţelele neutre, Parisi este fizician teoretic la Universitatea Sapienza din Roma şi la Institutul Naţional de Fizică Nucleară (Infn) şi vicepreşedinte al Academiei dei Lincei.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici