Preoţii care se înscriu într-un partid sau candidează la primării riscă să fie excluşi din preoţie

Aproximativ zece preoţi au fost sancţionaţi cu avertisment deoarece s-au înscris pe lista unui partid sau au candidat pentru funcţia de primar, clericii riscând să fie excluşi din preoţie dacă continuă să se implice în politică, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica.

137 afișări
Imaginea articolului Preoţii care se înscriu într-un partid sau candidează la primării riscă să fie excluşi din preoţie

Preoţii care se înscriu într-un partid sau candidează la primării riscă să fie excluşi din preoţie

"În această perioadă au fost cam zece tentative ale unor preoţi de a se înscrie pentru funcţiile de primar sau de a face propagandă electorală în folosul unui anumit partid. Ei au fost sancţionaţi cu avertisment şi au revenit la activitatea pastorală. În cazul în care preoţii persistă să se implice în activitatea politică vor primi diverse sancţiuni, mergând de la suspendare şi până la excluderea din preoţie", a adăugat părintele Stoica.

Preoţii pot participa la alegeri, dar numai ca independenţi şi numai pentru funcţiile de consilier local sau consilier judeţean, cu aprobarea ierarhului superior, în niciun caz pentru funcţiile de primar, potrivit deciziei din martie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

Hotărârea de a permite preoţilor să se implice, numai ca independenţi şi numai în consiliile locale şi judeţene, a fost luată tot de către Sfântul Sinod, Patriarhia Română fiind receptivă la propunerile ierarhilor tocmai pentru că aceştia cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă comunităţile locale din eparhiile lor.

Sfântul Sinod va analiza dacă decizia din martie 2008 a fost benefică sau nu pentru comunitate şi, în funcţie de rezultat, îşi va menţine sau revizui această decizie, preciza, în urmă cu două luni, un comunicat al BOR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici