Preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae, trimis în judecată pentru conflict de interese

Preşedintele Colegiului Medicilor din România şi rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa", din Iaşi, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi pentru conflict de interese.

683 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae, trimis în judecată pentru conflict de interese

Vasile Astărăstoae (Imagine: Elvira Gheorghita/ Mediafax Foto)

Procurorii precizează, în rechizitoriu, că acesta s-ar fi angajat pe sine însuşi în proiectul european "Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale" câştigat şi implementat în 2010 de Institutul de Medicină Legală din Iaşi, al cărui director era, la vremea respectivă, prof.dr. Vasile Astărăstoae, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În cadrul acestui proiect, inculpatul, în calitate de director al IML, a încheiat contracte de muncă şi de prestări servicii cu sine însuşi, semnând atât la rubrica angajatorului, cât şi cea a angajatului", a declarat procurorul de caz Adina Bocai, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Anchetatorii susţin că pe toată durata celor 36 de luni ale proiectului ar exista un contract de prestări servicii încheiat de prof.dr. Vasile Astărăstoae, în calitate de director IML şi persoană fizică, pentru suma de 180 de lei pe oră, 20 de ore pe săptămână. În rechizitoriu este precizată şi existenţa unui contract individual de muncă în care, având funcţia de manager de proiect, ar fi primit, lunar, 9.087 de lei. Valoarea integrală a proiectului a fost, conform procurorilor, 8,7 milioane de lei.

Tot în rechizitoriu se precizează că rectorul UMF a fost audiat de către procurorii ieşeni, acesta explicând că IML era ordonator secundar de credite atunci când au fost încheiate cele două contracte. El a mai susţinut în faţa procurorilor că funcţiile i-au fost propuse de Consiliul de Administraţie al IML. Procurorii au precizat însă că la nivelul instituţiei nu exista decât un Consiliu Consultativ care nu ar avea putere decizională.

Prof.dr. Vasile Astărăstoae a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu a primit rechizitoriul sau înştiinţarea că urmează să fie trimis în judecată şi că a aflat informaţia de la jurnalişti.

"Din câte am înţeles, mi-au dat două NUP-uri şi o trimitere în judecată, dar nu pot să comentez până când nu văd rechizitoriul pentru că mie încă nu mi l-au trimis", a precizat Astărăstoae.

În acelaşi rechizitoriu se arată că rectorul a mai fost cercetat pentru conflict de interese în patru contracte în cadrul unor proiecte organizate de către UMF Iaşi, însă în cazul acesta contractele de angajare au fost semnate de către directorul administrativ Daniela Druguş, astfel că s-a dispus clasarea acestor fapte.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici