Preşedintele CNCD: Dorim să introducem problematica discriminării în programa şcolilor de poliţie

Preşedintele Consiliului Naţional petnru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Ferenc Asztalos, a declarat vineri, la Gandul Live, că doreşte să propună un proiect de formare privind discriminarea în şcolile de poliţie, pe fondul problemelor din această zonă din Poliţia Română.

419 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CNCD: Dorim să introducem problematica discriminării în programa şcolilor de poliţie

Preşedintele CNCD: Dorim să introducem problematica discriminării în programa şcolilor de poliţie (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedintele CNCD a comentat la Gândul LIVE situaţia actuală privind condiţia femeii din Poliţia Română, aflată în atenţia presei şi opiniei publice după ce o poliţistă din Olt, care şi-a înjunghiat fostul şef, l-a acuzat pe acesta de viol, hărţuire şi de faptul că ar fi fost oferită ca favor sexual altor poliţişti.

Csaba Asztalos a apreciat că "lucrurile sunt destul de grave", după cum semnala şi ministrul Afacerilor Interne Radu Stroe, care a dispus joi să se facă verificări la toate inspectoratele de poliţie cu privire la respectarea principiilor de etică şi deontologie profesională.

În acest context, Asztalos a anunţat că îi va propune ministrului Afacerilor Interne, săptămâna viitoare, ca CNCD să îşi ofere expertiza pentru gestionarea situaţiei.

"Dorim să propunem un program de formare a instituţiilor de învăţământ din subordinea Ministerului de Interne, pentru a oferi expertiză şi a pregăti viitorii poliţişti, respectiv actualii poliţişti, pe problematica discriminării", a declarat Asztalos.

El a mai precizat că CNCD va propune ca Poliţia Română să adopte un plan intern de "respectare a demnităţii şi a principiului nediscriminării pentru propriii angajaţi".

Preşedintele CNCD a precizat totodată că instituţia pe care o conduce a mai organizat în decursul anilor cursuri pentru poliţişti, însă acum se doreşte efectiv introducerea problematicii discriminării în programa Academiei de Poliţie şi a şcolilor de poliţie din ţară, precum şi formarea profesorilor din aceste instituţii.

Csaba Asztalos a menţionat că CNCD nu a fost, până în prezent, sesizat de angajate ale Poliţiei cu privire la fapte de hărţuire sexuală, dar au existat poliţiste care au reclamat "tratament diferenţiat în acordarea unor drepturi", precum acordarea unui concediu de studiu sau chiar a unei promovări.

Toate femeile care lucrează în Poliţie vor fi intervievate de psihologii şi sociologii IGPR şi vor completa un chestionar elaborat de specialişti, în care vor răspunde la întrebări legate de eventuale acte de hărţuire ori discriminare pe criterii sexuale, au anunţat, joi, oficiali ai IGPR.

Chestorul Viorel Vasile, adjunct al şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că primele echipe, formate din specialişti în resurse umane, control intern, psihologi şi sociologi ai IGPR, au plecat deja în ţară, pentru a verifica în ce condiţii îşi desfăşoară munca angajatele instituţiei.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a dispus o serie de controale la inspectoratele judeţene de poliţie cu privire la respectarea principiilor de etică şi deontologie profesională, pentru a fi identificate şi sancţionate practici discriminatorii în raport cu angajatele şi alte aspecte neconforme.

Controalele dispuse de ministrul Stroe vin în urma scandalului declanşat în seara de 26 decembrie, când poliţista Melania Renghea de la Poliţia Balş şi fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital după ce femeia, care susţine că poliţistul a fi violat-o, l-a înjunghiat pe acesta de mai multe ori în abdomen.

Soţul femeii, care este însărcinată, spune că a aflat de toată povestea abia în 22 decembrie şi că a încurajat-o pe aceasta să depună plângere, lucru care s-ar fi petrecut în data de 24 decembrie, la DIICOT Craiova.

Şeful DIICOT Craiova, Adrian Glugă, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în cuprinsul plângerii depuse de poliţistă sunt menţionate nume de la vârful Poliţiei Olt.

Astfel, în plângerea depusă de femeie, sunt menţionate numele şefului Poliţiei Balş, Ion Şotea, al şefului Inspectoratului de Poliţie Olt, Ion Voicu, şi al prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Balş, la care Barbu ar fi dus-o pe poliţistă pentru a întreţine relaţii sexuale cu ei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici