"Prima Casă 2" ar putea viza mai ales locuinţele ANL. Un apartament - de trei ori mai ieftin!

Preţul pe metru pătrat al locuinţelor construite de ANL este de până la trei ori sub nivelul pieţei din Bucureşti, iar în aceste condiţii cea mai mare parte a fondurilor alocate programului "Prima Casă" ar putea viza achiziţia de locuinţe realizate de stat.

316 afișări
Imaginea articolului "Prima Casă 2" ar putea viza mai ales locuinţele ANL. Un apartament - de trei ori mai ieftin!

"Prima Casă 2" ar putea viza mai ales locuinţele ANL. Un apartament - de patru ori mai ieftin! (Imagine: Mediafax Foto)

"În condiţiile în care o garsonieră ANL costă 19.140 de euro, un apartament cu două camere - 26.950 de euro, iar unul cu trei camere - 36.014 de euro, preţuri considerabil mai mici decât cele cerute în prezent pentru apartamentele vechi sau cele noi, este uşor de presupus de care dintre aceste categorii va fi absorbit fondul programului «Prima Casă 2»", se arată într-un comunicat al imobiliare.ro.

Preţul unei garsoniere ANL este de 478,5 euro/metrul pătrat util, în timp ce o garsonieră construită într-un ansamblu nou în Bucureşti este scoasă la vânzare la 1.386 euro/mp util, iar o proprietate veche este promovată la 1.331 euro/mp util, potrivit ofertelor listate pe imobiliare.ro.

Pentru un apartament cu două camere, diferenţele sunt uşor mai mici. Astfel, o locuinţă ANL se vinde cu 490 euro/mp util, preţ de 2,79 ori mai mic decât cel al unei unităţi noi (1.371 euro/mp util) şi de 2,6 ori sub cel cerut de proprietarii apartamentelor vechi (1.293 euro/mp util).

Locuinţele cu trei camere sunt promovate de ANL la 529,6 euro/mp/util, în timp ce un apartament nou este scos la vânzare de dezvoltatori cu 1.498 euro/mp util, iar unul vechi la 1.197 euro/mp util.

"Aparent, modificările programului «Prima Casă» dau ceva mai multe şanse dezvoltatorilor. În acelaşi timp, orientarea spre apartamentele noi reuşeşte să ţină în frâu tendinţa de creştere a preţurilor de către proprietarii apartamentelor vechi. Cu toate acestea însă, rămâne un mare semn de întrebare referitor la măsura în care «Prima Casă 2» va reuşi să-şi atingă obiectivul declarat, acela de a da un impuls real pieţei imobiliare şi sectorului construcţiilor", se arată în comunicat.

Reprezentanţii imobiliare.ro susţin că nu plafonul de 700 de milioane de euro, în scădere faţă de suma de un miliard de euro de anul trecut, este singurul motiv de îngrijorare pentru cei care îşi pun multe speranţe în programul "Prima Casă".

"Adevărata ameninţare constă în faptul că o mare parte din această sumă, 400-500 de milioane de euro, poate fi orientată spre acordarea de credite cumpărătorilor de locuinţe ANL (...) Rămâne de văzut la ce strategii vor apela dezvoltatorii pentru a deveni competitivi în piaţă. Efectul va fi vizibil şi asupra cumpărătorilor care nu se califică pentru locuinţele ANL, limita de garantare pentru aceştia fiind sensibil redusă", se mai spune în comunicat.

Preţurile la care pot fi cumpărate locuinţele ANL au fost anunţate săptămâna trecută de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

Suprafaţa unei garsoniere ANL este de 40-50 metri pătraţi, un apartament de două camere are 57-58 metri pătraţi suprafaţă utilă, iar unul de trei camere are o suprafaţă cuprinsă între 67 şi 70 metri pătraţi. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului speră să vândă 20.000 de locuinţe ANL, pe care să obţină aproximativ 500 milioane euro.

Guvernul a decis ca şi imobilele construite de ANL să poată fi cumpărate prin intermediul programului "Prima Casă".

Creditul pentru cumpărarea unei locuinţe prin "Prima Casă" va fi garantat în limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja începute, şi 70.000 euro, pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute, iar cumpărătorii organizaţi în asociaţii vor avea o garanţie de câte 75.000 euro, tot pentru case noi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici