Primăria Ploieşti, obligată de instanţă să achite daune firmelor ce au construit stadionul Ilie Oană

Firma austriacă Alpine Bau GMBH, care a refăcut din temelii stadionul "Ilie Oană" din Ploieşti, a câştigat în instanţă 1,2 milioane lei, bani pe care Primăria Ploieşti trebuie să-i plătească sub formă de penalizări de întârziere aferente mai multor facturi neachitate la termen de municipalitate.

395 afișări
Imaginea articolului Primăria Ploieşti, obligată de instanţă să achite daune firmelor ce au construit stadionul Ilie Oană

Primăria Ploieşti, obligată de instanţă să achite daune firmelor ce au construit stadionul Ilie Oană

Tribunalul Prahova a admis cererea firmei austriece Alpine Bau GMBH, care a refăcut din temelii stadionul "Ilie Oană" din Ploieşti, instanţa de judecată dispunând Primăriei Ploieşti să achite, în termen de 20 de zile de la comunicarea sentinţei, suma de 1.232.363,44 lei reprezentând penalităţi de întârziere la plata a cinci facturi neachitate la termen, aferente contractului prin care firma austriacă, în cooperare cu o firmă din România, a refăcut stadionul respectiv, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Tribunalul Prahova a fost instanţa de fond în acest dosar, astfel că sentinţa poate fi atacată.

Alpine Bau GMBH a dat în judecată municipiul Ploieşti - prin primar cerând suma de 1.232.363,44 lei ca penalităţi de întârziere la plata a cinci facturi emise în baza contractului de lucrări nr. 13325/28.07.2010 încheiat pentru Refacerea Stadionului "Ilie Oană" din municipiul Ploieşti.

Potrivit unui răspuns dat de Serviciul de relaţii publice al Primăriei Ploieşti la solicitarea MEDIAFAX, refacerea stadionului "Ilie Oană" a fost finanţată integral din credite contractate de municipiul Ploieşti la două bănci comerciale. Conform sursei citate, întârzierile la plata a patru dintre cele cinci facturi "s-au datorat procedurilor de atribuire a banilor din creditele bancare, respectiv aprobarea finanţării acestora de către Comisia de Autorizare a Împrumuturilor şi apoi încheierea de acte adiţionale cu banca". În răspunsul adresat de primărie la solicitarea MEDIAFAX se arată că a cincea factură "nu s-a putut achita la termen deoarece societatea SC Alpine Bau a avut sechestru pe conturi conform adresei Societăţii Civile Profesionale de Executori Judecătoreşti Cosoreanu & Dobra".

Acesta este al doilea proces pe care constructorul stadionului "Ilie Oană" îl câştigă împotriva Primăriei Ploieşti.

Pe 19 aprilie 2012, Tribunalul Prahova a mai dat câştig de cauză societăţii austriece şi partenerei acesteia din România într-un dosar care avea ca obiect obligarea pârâtului municipiul Ploieşti la plata sumei de 1.989.198,59 lei, reprezentând actualizarea preţului prevăzut în contractul de lucrări nr. 13325/28.07.2010 privind refacerea stadionului. Sentinţa nu a fost definitivă, iar autorităţile locale au atacat. Primul termen se va judeca pe 19 septembrie la Curtea de Apel Ploieşti.

În vara anului 2010, asocierea formată din firmele Alpine Bau GMBh din Austria şi All Plan Construction SRL a câştigat licitaţia pentru reconstruirea Stadionului "Ilie Oană" din Ploieşti.

Iniţial, lucările au fost evaluate la 11 milioane de euro, ulterior suma alocată crescând, prin hotărâre a Consiliului Local Ploieşti, la aproximativ 17 milioane de euro, bani alocaţi din bugetul municipalităţii.

Potrivit ofertei depuse la licitaţie de Alpine Bau şi All Plan, termenul de proiectare a stadionului era de o zi, iar cel de execuţie era de şase luni. În momentul deschiderii ofertelor, firma Alpine Bau s-a clasat pe locul al doilea din punctul de vedere al preţului cerut pentru refacerea stadionului, însă comisia de licitaţie a considerat că oferta depusă de firma clasată pe primul loc, Baupartner din Ploieşti, a fost "inacceptabilă", conform prevederilor a două legi.

Societatea comercială All Plan Construction este o firmă înregistrată în sectorul 1 Bucureşti şi are ca obiect de activitate lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. Unul dintre asociaţii All Plan Construction este Vasile Todosia, fost consilier judeţean în Consiliul Judeţean Prahova, ales pe listele PDL. La sfârşitul lunii mai 2010, consilierul judeţean Vasile Todosia şi-a anunţat public, printr-un comunicat de presă transmis de PDL Prahova, organizaţie condusă de Roberta Anastase, demisia din funcţia de consilier judeţean, motivând că preferă să îşi dedice întreaga energie susţinerii activităţii firmelor pe care le conduce". Două luni mai târziu, firma la care este acţionar, Todosia, câştiga, în asociere cu Alpine Bau GMBh, licitaţia pentru renovarea stadionului din Ploieşti.

În primă fază, pentru refacerea stadionului, întreaga construcţie a fost dărâmată, cu excepţia tribunei I. Ulterior, prin votul Consiliului Local, a fost dărâmată şi refăcută şi tribuna I.

Stadionul "Ilie Oană" din Ploieşti are 15 500 de locuri acoperite, este acreditat UEFA 3 şi UEFA 4.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici