Procedură de infringement împotriva Austriei, solicitată de un deputat PNL

Deputatul PNL Daniel Gheorghe solicită Guvernului să sesizeze Comisia Europeană pentru a declanşa procedurea de infringement împotriva Austriei, după decizia de diminuare a alocaţiilor pentru copiii românilor care muncesc în acest stat.

615 afișări
Imaginea articolului Procedură de infringement împotriva Austriei, solicitată de un deputat PNL

Procedură de infringement împotriva Austriei, solicitată de un deputat PNL

„Cer Guvernului României să sesizeze de îndată Comisia Europeană, în vederea declanşării procedurii de infringement împotriva Austriei în legătură cu legislaţia discriminatorie privind ajustarea nivelului alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi români. Ca urmare a intrării în vigoare a legislaţiei privind ajustarea nivelului alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi ai lucrătorilor din Austria în funcţie de costul mediu al vieţii din ţara de rezidenţă a copilului, solicit Guvernului României să acţioneze de îndată pentru protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor săi, în sensul sesizării Comisiei Europene în vederea lansării unei proceduri de infringement împotriva Austriei”, a transmis Daniel Gheorghe, vineri, într-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

Liberalul a susţinut că decizia Austriei reprezintă o formă de discriminare.

„Cetăţenii români au dreptul de a se stabili şi lucra în orice alt stat membru UE decât cel ai cărui cetăţeni sunt, beneficiind de avantajele sociale ale ţării de reşedinţă în aceleaşi condiţii precum cetăţenii acesteia, fără nicio formă de discriminare. Or, în cazul de faţă, avem de-a face cu o vădită formă de discriminare, care afectează mii de familii de români, ceea ce este inacceptabil. Decidenţii politici ar face bine să nu mai doarmă în bocanci şi să ia exemplul altor state din regiune, care au adoptat ferm şi clar măsuri similare de retorsiune. Doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, domnule ministru de Externe Teodor Meleşcanu, Aveţi de gând să vegheaţi la respectarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români sau nu vă pasă deloc?”, a adăugat Gheorghe.

Parlamentul de la Viena a adoptat, în luna octombrie a anului trecut, un proiect de lege care prevede că imigranţii din alte ţări ale Uniunii Europene care muncesc în Austria vor primi pentru copiii aflaţi în ţara de origine alocaţii adaptate nivelului de trai şi veniturilor din naţiunea respectivă, informează agenţia APA. Conform noului sistem de calcul, copiii imigranţilor vest-europeni ar urma să primească alocaţii mai mari, iar cei est-europeni mai mici.

Comisia Europeană a reacţionat pe data de 7 ianuarie 2018, după ce Austria a decis diminuarea alocaţiilor pentru copiii românilor care muncesc în acest stat, arătând că aceştia trebuie să primească ”aceleaşi beneficii, indiferent de naţionalitatea lor sau de locul unde se află copiii lor”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici