Procurorii DNA Laura Kovesi, Gabriela Popa, Marius Bulancea şi judecătorul Dana Tiţian, verificaţi de Inspecţia Judiciară

Pe rolul Inspecţiei Judiciare există cinci sesizări formulate de unii membri ai echipei de control care au verificat managementul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), acestea privind acitivitatea a trei procurori cu funcţii de conducere şi a unui judecător detaşat.

1477 afișări
Imaginea articolului Procurorii DNA Laura Kovesi, Gabriela Popa, Marius Bulancea şi judecătorul Dana Tiţian, verificaţi de Inspecţia Judiciară

Procurorii DNA Laura Kovesi, Gabriela Popa, Marius Bulancea şi judecătorul Dana Tiţian, verificaţi de Inspecţia Judiciară

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră adresate Inspecţiei Judiciare vă comunicăm faptul că pe rolul Inspecţiei Judiciare se află cinci sesizări din oficiu, ca urmare a propunerilor în acest sens şi a situaţiilor de fapt constatate de unii membri ai echipei de inspectori judiciari care au efectuat, în perioada 17.07 – 25.08.2017, control managerial la Direcţia Naţională Anticorupţie - Structura Centrală. Cele cinci sesizări din oficiu privesc activitatea a trei procurori cu funcţii de conducere şi a unui judecător detaşat”, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Inspecţiei Judiciare.

Surse din sistem au precizat, pentru MEDIAFAX, că sesizările îi privesc pe procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, consilierul acesteia, judecătorul Dana Tiţian, procurorul-şef serviciu judiciar Gabriela Popa şi pe procuroruş-şef al Secţiei a II-a, Marius Bulancea.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a „refuzat categoric” să prezinte unei echipe de inspectori judiciari dosarele întocmite de procurorul revocat Mihaiela Iorga Moraru, iar prin acest lucru a obstrucţionat activitatea inspecţiei, se arată într-un Referat al Inspecţiei Judiciare (IJ).

Conform Referatului Inspecţiei Judiciare, din 19 septembrie, la nivelul DNA a fost organizată o comisie de inventariere a dosarelor întocmite de procuroarea Mihaiela Iorga Moraru. Echipa de control era formată din consilierul Laurei Codruţa Kovesi, judecătorul Dana Tiţian, şi procurorii Claudiu Dumitrescu şi Gabriela Popa

Ordinul prin care s-a dispus acest control a fost emis în mod nelegal, afirmă inspectorii judiciari. Aceştia îşi motivează concluzia prin faptul că legea stabileşte că judecătorii detaşaţi îşi păstrează calitatea, astfel încât ei nu pot efectua un control faţă de un procuror.

„Având în vedere că Tiţian Dana, judecător detaşat în funcţia de consilier personal al procurorului şef al DNA, care şi-a păstrat calitatea de judecător (…), a fost desemnată să controleze activitatea unui procuror de către procurorul şef al DNA, apreciem că, prin activitatea pe care a desfăşurat-o, şi anume aceea de control efectiv cu privire la activitatea desfăşurată de un procuror, atribuită doar unui procuror, judecătorul detaşat Tiţian Dana a înălcat prevederile legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii”, se arată în documentul IJ.

Conform sursei citate, atât echipa de control, cât şi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, au refuzat să prezinte inspectorilor judiciari dosarele întocmite de procurorul Mihaiela Iorga Moraru.

„Având în vedere atitudinea procurorului şef direcţie, Laura Codruţa Kovesi, constând în aceea (…) unui refuz categoric al prezentării dosarelor, (…) precum şi atitudinea membrilor comisiei de control, consilier Tiţian Dana şi procuror şef serviciu judiciar Popa Gabriela, care au tergiversat activitatea pe care o desfăşurau, toate cu scopul vădit de a extrage din sfera controlului dosarele repartizate unui procuror, (…) apreciem că cele relatat constituie indicii cu privire la săvârşirea abaterii de obstrucţionare a activităţii de inspecţie a inspectorilor judiciari, prin orice mijloace”, precizează sursa citată.

Referatul este întocmit de inspectorii judiciari Monica Pleşea, Daniela Sanda Mateş şi Mihaela Hitruc.

Documentul a fost înaintat inspectorului şef al Inspecţiei Judiciare, spre analiză.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici