Programul "Paştele în Bucovina" nu include în acest an aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim. Ce evenimente vor avea loc în judeţul Suceava

Programul manifestărilor "Paştele în Bucovina" din acest an, făcut public de Consiliul Judeţean Suceava, nu include aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim, cum s-a întâmplat în ultimii patru ani în mandatul fostului preşedinte al CJ Gheorghe Flutur.

400 afișări
Imaginea articolului Programul "Paştele în Bucovina" nu include în acest an aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim. Ce evenimente vor avea loc în judeţul Suceava

Programul "Paştele în Bucovina" nu include în acest an aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim. Ce evenimente vor avea loc în judeţul Suceava (Imagine: Stefan Micsik/ Mediafax Foto)

Potrivit CJ Suceava, manifestările din cadrul programului "Paştele în Bucovina" au început în 16 martie cu Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti, iar în 23-24 martie, la Fundu Moldovei se va desfăşura a 23-a ediţie a Festivalului naţional de muzică corală religioasă "Buna Vestire", în timp ce sâmbătă, la Vicovu de Sus, se va desfăşura concertul pascal "Postul Mare în cântări şi versuri".

Până de Paşte, în fiecare joi, la Fălticeni, vor avea loc conferinţe religioase sub genericul "Postul Mare-Urcuş spre Înviere", iar în 25 martie, la Vatra Dornei se deschide Târgul pascal de ouă încondeiate şi meşteşuguri tradiţionale.

Expoziţii de ouă încondeiate şi concursuri de încondeiat ouă sau concerte pascale se vor organiza în următoarele săptămâni în mai multe localităţi din judeţ.

În Duminica Floriilor, la Suceava se va deschide Târgul "Produs în Bucovina" cu produse gastronomice din toate zonele judeţului, iar pe esplanada din centrul oraşului va fi organizat un concert, în timp ce la Biserica Romano-Catolică "Sf. Ioan Nepomuk", Grigore Leşe va susţine un concert pascal.

Tot în Duminica Floriilor, la Moldoviţa se organizează Festivalul Ouălor Încondeiate, iar la Fălticeni o expoziţie de artă religioasă.

În Săptămâna Patimilor se derulează programul "Drumul Ouălor Încondeiate", pe patru rute, fiind cuprinse zonele etnografice ale judeţului, iar în fiecare localitate vor putea fi vizitate ateliere de încondeiat ouă şi expoziţii cu vânzare.

În sâmbăta dinaintea Paştelui, în structurile turistice din judeţ se vor prezenta tradiţii în Ajun de Paşti, iar de la ora 23.00 se va desfăşura slujba de Înviere în toate bisericile şi mănăstirile din judeţ, în timp ce în Salina Cacica se oficiază "Învierea din adâncuri" la capela amenajată în salină.

În prima zi de Paşte, pe lângă participarea la obiceiul sfinţirii de pască, apoi la slujbele de miruit, în municipiul Suceava vor fi organizate concursuri de ciocnit ouă roşii, dar şi concursuri de coşuri pascale.

În acest an, programul "Paştele în Bucovina" nu include aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim.

În ultimii patru ani, când preşedinte al CJ Suceava a fost Gheorghe Flutur, Lumina Sfântă a fost adusă cu avionul de la Ierusalim, apoi împărţită credincioşilor la slujba de Înviere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici