Proiect MS: Bolnavii incurabili să fie trimişi acasă

Un proiect de ordin al ministrului Sănătăţii triază bolnavii care pot sau nu pot beneficia de îngrijire în terapie intensivă, pacienţii care nu au speranţă de recuperare a unei vieţi acceptabile neputând fi admişi în secţiile de reanimare.

32 afișări
Imaginea articolului Proiect MS: Bolnavii incurabili să fie trimişi acasă

Proiect MS: Bolnavii incurabili să fie trimişi acasă(Imagine: Mediafax Foto)

"Ca orice tratament, decizia de admitere în TI trebuie să se bazeze pe conceptual de beneficiu potenţial - pacienţii a căror stare generală este prea bună pentru a beneficia de terapie intensivă sau cei la care nu există speranţa de recuperare a unei calităţi a vieţii acceptabilă, nu trebuie admişi", se arată în Ordinul privind aprobarea regulamentului de organizare, funcţionare şi practica din cadrul secţiilor de anestezie şi terapie intensivă, publicat marţi pe site-ul MS, fiind în dezbatere publică până în 20 noiembrie.

Proiectul de ordin notează că vârsta în sine nu trebuie să fie factor de decizie a admisiei în TI, dar doctorii trebuie să recunoască faptul că avansarea în vârstă este asociată cu scăderea rezervei fiziologice şi frecvenţa crescută a bolilor coexistente severe. "Este important să se respecte autonomia pacientului şi nu pot fi internaţi în TI dacă spun sau declară în scris că nu doresc aceasta", mai arată sursa citată.

Ordinul explică sintagma "Anestezia şi Terapia Intensivă" (ATI), prin care se inţelege: specialitatea medicală care asigură, prin mijloace farmacologice şi tehnice specifice, pe de o parte condiţiile necesare pentru desfăşurarea actului chirurgical, a îngrijirii perioperatorii şi a altor proceduri diagnostice/terapeutice, iar pe de altă parte suportul indispensabil pacientului critic pentru evaluarea şi tratamentul disfuncţiilor/leziunilor acute de organ care ameninţă viaţa.

Terapia intensivă cuprinde: diagnosticul, prevenirea şi tratamentul pe termen scurt, mediu sau lung al tuturor insuficienţelor acute ale funcţiilor vitale. Măsurile specifice de tratament se adresează pacienţilor cărora le este ameninţată imediat viaţa dar al căror prognostic este potential favorabil.

Anestezia şi terapia intensivă este practicată de o echipă medicală complexă (medici, asistente, pesonal ajutator etc), acreditată comform legii să practice această activitate. Activitatea de ATI se desfăşoară în spital, în sala de operaţie, în afara sălii de operaţie (imagistica, endoscopie etc), precum şi în spaţiile cu paturi situate într-un amplasament definit şi destinat exclusiv acestei activităţi.

Secţiile de anestezie-terapie intensivă (SATI) se organizează şi funcţionează numai în spitale. În structurile medicale ambulatorii publice sau private, care investighează/ tratează pacienţi care necesită administrarea oricărei forme de anestezie alta decât anestezia locală prin infiltraţie, se vor organiza posturi de anestezie şi "camera de supraveghere post-anestazică" (CSPA). Dotarea minimă obligatorie cu aparatură medicală şi instrumente a postului de anestezie şi CSPA se face în conformitate cu normele în vigoare.

Secţiile ATI din spitale funcţionează în spaţii special destinate care să permită izolarea eficientă a compartimentului cu paturi de restul circuitelor (inclusiv de unitatea primire urgenţe, blocul operator, punctul de transfuzie sau staţia centrală de sterilizare).

Fiecare secţie de ATI are un regulament de ordine interioară care stipulează modalităţile de funcţionare a secţiei inclusiv cea de desfăşurare a activităţii medicilor şi asistentelor. Atât la admisie, cât şi la externarea din UTI, se face o evaluare personalizată a fiecărui pacient în parte de către echipa de medici şi asistenţi. Pacientul este însoţit de toate documentele medicale (foaie de observaţie, analize, radiografii, etc.). Atât rudele pacientului, cât şi medicul curant sunt imediat informaţi în legătură cu transferul pacientului. În secţia ATI există disponibilă o listă a echipei de gardă la nivelul secţiei, precum şi a spitalului în vederea obţinerii rapide de consulturi medicale.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici