Proiect: Vânzătorii de ţigări şi alcool vor putea verifica vârsta clienţilor

Localurile şi magazinele de ţigări şi alcool vor putea cere buletinul cumpărătorilor pentru a verifica dacă au peste 18 ani, potrivit unui proiect de lege depus de deputaţii USR Adrian Wiener şi Ionuţ Moşteanu.

280 afișări
Imaginea articolului Proiect: Vânzătorii de ţigări şi alcool vor putea verifica vârsta clienţilor

Proiect: Vânzătorii de ţigări şi alcool vor putea verifica vârsta clienţilor

Conform unui comunicat al USR, legislaţia în vigoare prevede că este interzisă vânzarea de alcool şi ţigări minorilor, dar regula este adeseori încălcată pe motiv că vânzătorul nu poate verifica vârsta clienţilor.

„Avem o datorie morală, ca societate, să ne protejăm copiii. Avem cea mai mare rată de fumători în rândul adolescenţilor din Europa. Trei sferturi dintre fumătorii adulţi au început să fumeze înaintea vârstei de 18 ani. De asemenea, se consumă alcool la vârste fragede. Toate aceste comportamente dăunătoare, adictive se desfăşoară sub ochii noştri. Cu toţii am văzut copii cumpărând ţigări în România. Prin proiectul depus, dorim să mai oferim un instrument, un îndemn la responsabilitate, operatorilor economici: posibilitatea de a legitima atunci când vând alcool şi tutun. Povara de boală a generaţiei viitoare depinde de noi. Îmi doresc să fim responsabili. Îmi doresc să protejăm copiii României”, a declarat Adrian Wiener, deputat USR şi medic.

Conform unui raport Salvaţi Copiii din 2019 citat de USR, 15% dintre fumătorii adulţi din România au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani, iar 38%, înainte de a împlini 18 ani.

„Este în puterea noastră şi, totodată, e obligaţia noastră să-i protejăm pe copii de vicii care pot avea consecinţe negative semnificative asupra dezvoltării lor fizice şi mentale. Statisticile în domeniu sunt tot mai îngrijorătoare şi nu putem rămâne pasivi. Verificarea vârstei cumpărătorilor în cazul tutunului şi alcoolului este o măsură importantă pentru a preveni accesul minorilor la aceste produse şi pentru a reduce consumul lor la o vârstă fragedă”, precizează Ionuţ Moşteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaţilor.

Iniţiatorii vor ca Legea 349/2002 să fie modificată şi să prevadă că „în vederea verificării vârstei cumpărătorilor de produse din tutun, vânzătorii din unităţile care comercializează produse din tutun vor putea solicita consultarea actelor de identitate ale cumpărătorilor”. La rândul ei, şi Legea 61/1991 urmează să fie modificată, iar personalul localurilor publice şi vânzătorii din unităţile care comercializează băuturi alcoolice vor putea solicita consultarea actelor de identitate ale clienţilor, atunci când există suspiciuni că aceştia ar fi minori.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici