Promovarea actului normativ privind Petrom, obiectiv al consultanţilor Stantchev şi Susak

Consultantul bulgar Stamen Stantchev susţine într-o interceptare telefonică faptul că "Attila Verestoy nu ajută deloc" în legătură cu adoptarea actului normativ privind vânzarea pachetului de opt la sută din acţiunile Petrom, însă se vorbise cu Bogdan Olteanu şi Gheorghe Voicu.

76 afișări
Imaginea articolului Promovarea actului normativ privind Petrom, obiectiv al consultanţilor Stantchev şi Susak

Consultantul bulgar Stamen Stantchev (Imagine: Mediafax Foto)

Procurorii DIICOT redau în rechizitoriu o convorbire dintre Stamen Stanchev şi Kerekeş Gabor în care se arată că "cooperarea dintre Stantchev, Gabor şi Nagy Zsolt în atingerea obiectivului (ţintei) vizate de Stantchev şi Michal Susak cu privire la promovarea proiectului de act normativ privind vânzarea pachetului de opt la sută din acţiuni Petrom şi cererea formulată de Nagy Zsolt de ajutor bănesc pentru partid" (UDMR - afirmă anchetatorii).

De asemenea, în dosar apar numele lui Attila Verstoy, Bogdan Olteanu, Liviu Luca, secretarul de stat din Ministerul Economiei şi Comerţului, Cornel Chiriac, precum şi a lui Gheorghe Voicu.

"S. Stantchev: Am vorbit cu Zsolt. I-am dat schimbarea ordonanţei, aşa cum m-a rugat Codruţ. Mi-a spus că a discutat cu Voicu, a vorbit şi cu Olteanu şi amândoi au confirmat că o vor pune în agendă. Au confirmat că au primit scrisoarea aceea la guvern, cea în care ţi-am spus că el a pus toate proiectele împreună, iar mâine Chiriac merge, or să-l instruiască în seara asta.

Gabor: Ok.

S. Stantchev: Acum mă duc din nou la Luca. Ştii, asta am făcut cu ajutorul tău.

Gabor: Ok.

S. Stantchev: Am vorbit, şi Zsolt puţin despre…, m-a întrebat multe. Ştii că avem nevoie de puţin ajutor, spune-mi cum să mă descurc, unde să trimit… mi-a spus să vorbesc cu tine. Pentru că mi-a spus că în partid nu mai sunt bani.

Gabor: Da.

S. Stantchev: Şi este o situaţie nebunească pentru că Verestoy nu ajută deloc. Nu a vorbit cu nimeni, mi-a confirmat din nou asta.

Gabor: Joacă masca…

S. Stantchev: Ok.

Gabor: Te rog, nu-i da prea mare atenţie. Nu e în poziţia de a avea influenţă, nu?

S. Stantchev: Bine, tati, te sun din nou", se consemnază în transcrierile interceptările din dosar.

De asemenea, într-o conversaţie înregistrată în iunie 2005, Stamen Stantchev îi comunica lui Michal Susak că este împreună cu Radu Donciu - "domnul consilier"-, care "şi-a făcut cărţi de vizită", la care Susak a spus că este "omul important din Ministerul Telecomunicaţiilor".

Referitor la traseul proiectului de act normativ privind opt la sută din acţiunile Petrom, Stantchev Stamen îi comunică lui Michal Susak faptul că Seculici nu a semnat, "pentru că ieri (20 iunie 2005) nu a fost la birou, iar azi (21 iunie 2005), unde Demeter Attila l-a aşteptat de la ora 12.00 la 16.00 şi că nici în 21 iunie 2005 nu a fost la birou, iar Rareş i-a comunicat că mâine (22 iunie 2005) va duce proiectul la semnat", iar Stantchev este "sigur de acest lucru" şi că nu este "niciun motiv să nu semneze", se arată în rechizitoriu.

În iunie 2005, Michal Susak i-a spus lui Stamen Stantchev, potrivit anchetatorilor, că Liviu Luca a crezut că "cineva îl va suna şi va stabili întâlnirea", că a primit telefon de la Luca şi că a vorbit cu Radu Adrian care "acum este cu el (adică cu Luca Liviu) în biroul acestuia".

De asemenea, Susak îi spune lui Stantchev că "este o mare şansă să treacă joia asta" (30 iunie 2005), că "cel puţin asta spune Adi", cerându-i bulgarului "să-l întrebi pe Gabor (n.r.- Kerekeş Gabor sau pe Seculici) şi să-i pună la punct", şi "atunci să-l sune pe Luca".

Stantchev răspune că "va stabili el întâlnirea despre care este vorba în context".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici