Proprietarii trebuie să depună în 20 de zile actele ca să achite taxa auto la valoarea veche

Posesorii de maşini second-hand de import care au cumpărat sau lansat o comandă fermă pentru un autovehicul înainte de 15 decembrie 2008, dar nu l-au înmatriculat, au la dispoziţie 20 de zile pentru a depune actele necesare achitării taxei auto la valoarea veche, înainte de triplarea din decembrie.

69 afișări
Imaginea articolului Proprietarii trebuie să depună în 20 de zile actele ca să achite taxa auto la valoarea veche

Proprietarii trebuie să depună în 20 de zile actele ca să achite taxa auto la valoarea veche

Aceştia trebuie să redacteze o cerere, care să fie însoţită fie de un document din care să reiasă că proprietarul actual a făcut o comandă fermă înainte de 15 decembrie 2008, fie de dovada radierii autovehiculului din ţara de provenienţă, potrivit unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, aprobată miercuri.

În cazul autovehiculelor pentru care a fost eliberată dovada de înmatriculare provizorie de către autorităţile din ţara de provenienţă înainte de 15 decembrie, proprietarii maşinilor trebuie să depună, pe lângă documentele menţionate, şi o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă că autovehiculul a fost achiziţionat anterior datei de 15 decembrie în vederea înmatriculării în România.

Toate actele menţionate trebuie înaintate autorităţii fiscale competente pentru calculul taxei pe poluare.

Termenul de 20 de zile pentru depunerea actelor va fi calculat începând de la data publicării ordonanţei de urgenţă în Monitorul Oficial.

Diferenţa dintre taxa auto triplată şi taxa auto valabilă în perioada 1 iulie - 15 decembrie 2008 va fi restituită contribuabililor, la cerere, în termen de 45 de zile de la data depunerii unei cereri în acest sens şi a documentaţiei necesare.

În vederea calculării cuantumului taxei la nivelul din iulie, cererea şi documentele, înregistrate la autoritatea fiscală competentă, se completează în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de miercuri, cu cartea de identitate a vehiculului, şi, în cazul autovehiculelor rulate achiziţionate din alte state, un document din care să rezulte data primei înmatriculări a acestora, precum şi rezultatul expertizei tehnice efectuate de Regia Autonomă "Registrul Auto Român" ori rezultatul evaluării individuale.

"Procedura de restituire se stabileşte prin ordin al ministrului Mediului şi ministrul Finanţelor Publice, în termen de 30 de zile de la data publicării prezentei ordonanţe de urgenţă", arată documentul Guvernului.

Ordonanţa de miercuri mai prevede că "atunci când un autovehicul pentru care s-a plătit taxa în România este ulterior scos din parcul auto naţional se restituie valoarea reziduală a taxei, calculată în raport cu prevederile în vigoare la momentul înmatriculării autovehiculului în România".

Persoanele care au achiziţionat autovehicule în vederea înmatriculării în România după data de 15 decembrie 2008 şi care au achitat taxa pe poluare până la data intrării în vigoare a ordonanţei de miercuri nu vor beneficia prevederile acesteia.

Taxa de poluare auto a fost redusă, miercuri, de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, cu o treime, raportat la valoarea triplată aplicată începând cu 15 decembrie 2008.

Citeşte şi:

Taxa auto, redusă cu o treime

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici