Propunerea conducerilor comisiilor privind valoarea punctului de pensie a fost respinsă

Propunerea conducerilor comisiilor de buget privind păstrarea valorii punctului de pensie pentru 2010, cu operarea în continuare a actualizării la inflaţie, precum şi reducerea contribuţiei de asigurări sociale cu patru puncte procentuale a fost respinsă, duminică dimineaţă, de comisiile reunite.

90 afișări
Imaginea articolului Propunerea conducerilor comisiilor privind valoarea punctului de pensie a fost respinsă

Propunerea conducerilor comisiilor privind valoarea punctului de pensie a fost respinsă (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Propunerea stabilită la consultări, potrivit căreia, în 2010, se va păstra, în termeni nominali, valoarea punctului de pensie de 39,08% din salariul mediu brut pe economie, indexată cu inflaţia, nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi admisă.

Astfel, această propunere, deşi a fost agreată în consultările birourilor comisiilor, a fost respinsă la vot, înregistrând 18 voturi "pentru" şi 20 de voturi "împotrivă".

După respingerea acestei propuneri, parlamentarii au respins şi amendamentul care prevedea ca valoarea punctului de pensie să fie de 45% din salariul mediu brut pe economie.

Acest amendament a fost respins cu 21 de voturi "împotrivă", el reuşind să cumuleze doar 20 de voturi "pentru".

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor (PSD), Viorel Ştefan, a precizat că nu a mai supus la vot reducerea CAS cu 4%, întrucât prima parte a propunerii, cea referitoare la menţinerea în termeni nominali a valorii punctului de pensie, nu a fost admisă.

"Am ciuruit propunerea de la consultări", a conchis Ştefan Viorel.

Membrii birourilor comisiilor de buget au stabilit, duminică dimineaţă, să avanseze propunerea păstrării valorii punctului de pensie pentru 2010, cu operarea în continuare a actualizării la inflaţie, precum şi reducerea contribuţiei de asigurări sociale cu patru puncte procentuale.

Preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan (PSD), a declarat, după reluarea dezbaterilor în comisii, în urma unei pauze de consultări, că în cadrul discuţiilor s-au făcut o serie de propuenri care se doresc a fi un compromis ce nu compromite.

"Propunerea, care se doreşte a fi un compromis care nu compromite pe nimeni, este să acceptăm păstrarea în termeni nominali a valorii punctului de pensie pentru 2010, dar cu precizarea că în continuare se va opera cu actualizarea la inflaţie, ca să protejăm bugetul pe anul acesta. Această concluzie este luată în coroborare cu cealaltă discuţie legată de reducerea cotelor de contribuţii de asigurări sociale, unde propunerea este să operăm o reducere de 4 puncte procentuale", a spus Viorel Ştefan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici