Prorectorii, secretarul ştiinţific, directorul general de la Agronomie, învinuiţi în dosarul DGIPI

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial vineri, 27 martie.)

72 afișări

Prorectorii Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Constantin Croitoru, Ioan Miclăuş şi Nicolae Cepoi, secretarul ştiinţific Ştefan Diaconescu, directorul general Nicolae Dobrescu şi contabilul şef Elena Nedu sunt învinuiţi în dosarul fostului şef DGIPI Cornel Şerban.

În 12 aprilie 2000, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Ioan Alecu, alături de prorecctorii Constantin Croitoru, Ioan Miclăuş şi Nicolae Cepoi, de secretarul ştiinţific Ştefan Diaconescu, directorul general Nicolae Dobrescu, contabilul Elena Nedu şi consilierul juridic Gheorghe Burloi, a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu SC Log Trans SRL, reprezentată de
Andrei-Mihai Bejenaru, în calitate de împuternicit, potrivit motivării Curţii de Apel Bucureşti la decizia de a nu-i aresta pe omul de afaceri Gabriel Popoviciu, fostul şef al DGIPI Cornel Şerban şi şeful Diviziei de Operaţiuni a DGA Petru Pitcovici.

"În preambulul contractului, ca argument în vederea realizării asocierii s-a evidenţiat necesitatea atragerii de resurse financiare pentru eficientizarea exploatării patrimoniului USAMV Bucureşti, obţinerea de venituri suplimentare pentru finanţarea activităţii didactice. Potrivit contractului, obiectul asociaţiunii constă în desfăşurarea şi dezvoltarea unor activităţi de producţie şi comerciale aferente patrimoniului USAMV Bucureşti din cadrul fermei Băneasa prin reamenajarea bazei materiale de exploatare agricolă existentă, dezvoltarea patrimoniului imobiliar prin noi investiţii şi exploatarea comercială a acestuia până la expirarea asocierii în participaţiune", se arată în documentele din dosarul procurorilor, prezentate în motivarea instanţei.

Aşadar, aportul USAMV Bucureşti în această asociere consta în dreptul de folosinţă până la expirarea contractului a bunurilor imobile aferente fermei Băneasa, incluzând terenurile, precum şi dreptul de superficie pentru imobile ce se vor edifica pe terenurile respective.

De partea cealaltă, aportul SC Log Trans SRL consta în sumele ce urmau a fi transferate în contul asociaţiunii pe perioada contractului, pentru asigurarea finanţării activităţii universităţii.

La articolul 14 al contractului sunt menţionate împrejurările în care asocierea se dizolvă, între care şi situaţia în care terenurile aferente fermei Băneasa trec în proprietatea USAMV Bucureşti, caz în care aceasta din urmă se obligă a aduce bunurile imobiliare aferente fermei Băneasa ca aport în natură la capitalul social al celeilalte părţi a contractului, adică SC Log Trans SRL.

O altă clauză a contractului stabilea că asocierea se dizolvă în mod obligatoriu la momentul în care USAMV Bucureşti devenea proprietar asupra terenurilor aferentei firmei Băneasa şi tot atunci universitatea, potrivit aceleiaşi convenţii, era obligată să aducă terenurile şi
clădirile mai sus amintite ca aport în natură la capitalul social al societăţii Log Trans SRL Bucureşti.

Totodată, anchetatorii arată că staţiunile didactice, cum este şi Staţiunea Didactică Băneasa din cadrul USAMV Bucureşti, funcţionează în structura instituţiilor de învăţământ superior agricol, ca unităţi fără personalitate juridică, cu un obiect de activitate bine definit, iar terenurile nu pot fi cedate sau transferate.

"Astfel, sub masca obţinerii de venituri pentru activitatea didactică a universităţii, reprezentanţii acesteia la încheierea contractului de asociere, inculpatul Ioan-Nicolae Alecu (rector) şi învinuiţii Constantin Croitoru, Miclăuş Ion, Cepoiu Nicolae (prorectori), Diaconescu Ştefan (secretar ştiinţific), Dobrescu Nicolae (director general), Nedu Elena (contabil şef), Burloi Gheorghe (consilier juridic) au menţionat în contract, activităţi neenumerate de articolul mai sus amintit - edificarea pe terenurile universităţii de bunuri imobile - şi care de altfel exced activitatea unei unităţi de învăţământ", se arată în documentele citate.

Încă o dovadă susţinută de anchetatori că terenul aferent Staţiunii Didactice Băneasa aparţinea domeniului public rezultă din dispoziţiile articolului 9 din Legea 1/2000, pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere solicitate. Potrivit Legii Fondului Funciar, terenurile aferente Staţiunii Didactice Băneasa făceau parte din domeniul public.

În urma încheierii unui act adiţional prin care USAMV Bucureşti a fost cooptată acţionar, societatea şi-a luat denumirea de
Băneasa Investments SA, potrivit procurorilor.

DNA precizează că terenul care face obiectul anchetei în care sunt implicaţi fostul rector al Universităţii de Agronomie, Ioan Alecu, şi omul de afaceri Puiu Popoviciu era în proprietate publică a statului, nu putea fi tranzacţionat şi că a fost "în mod vădit subevaluat".

"În perioada 2000-2003, inculpatul Alecu Ioan Niculae, în calitate de rector, împreună cu alte persoane din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (U.S.A.M.V.), beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu Gabriel Aurel, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 ha aparţinând domeniului public al statului ca aport în natură la capitalul social la SC Băneasa Investements Băneasa S.A., societate controlată de inculpatul Popoviciu Gabriel Aurel", se arată în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor DNA, "în condiţiile în care terenul respectiv se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat".

"În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investements Băneasa S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp", potrivit DNA.

Terenul se află în nordul Bucureştiului, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale, precizează DNA.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în noaptea de miercuri spre joi, ca fostul şef al DGIPI Cornel Şerban, şeful Diviziei de Operaţiuni din DGA Petre Pitcovici şi omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu să fie cercetaţi în libertate, cu interdicţie de a părăsi ţara.

Procurorii anticorupţie nu au mai formulat cerere de arestare preventivă pentru Ioan Alecu, fostul rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, considerând că a fost cinstit pe parcursul audierilor şi că a colaborat cu anchetatorii, potrivit unor surse judicare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici