Protecţia Copilului s-a autosesizat în cazul copiilor puşi să facă mătănii la un festival din Sălaj | VIDEO

O anchetă a început în Sălaj după ce mai mulţi copii au fost puşi să facă mătănii la un festival, iar o supraveghetoare le spune să îşi ia scutece dacă nu rezistă 2 ore fără toaletă. DGASPC Sălaj vrea să afle dacă exista acord pentru filmarea celor mici şi dacă a fost vorba despre pedepse.

Imaginea articolului Protecţia Copilului s-a autosesizat în cazul copiilor puşi să facă mătănii la un festival din Sălaj | VIDEO

Cazul copiilor puşi să facă mătănii la un festival din Sălaj. Protecţia Copilului s-a autosesizat şi a declanşat anchetă

Directorul DGASPC Sălaj, Violeta Milaş, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că ancheta va trebui să stabilească de unde erau acei copii, dacă sunt din familii sau nu, dacă era acordul părinţilor să fie filmaţi sau fotografiaţi.

„DGASPC Sălaj s-a autosesizat după apariţia filmuleţului în care apăreau copii puşi să facă mătănii şi am declanşat o anchetă, iar o echipă a direcţiei este în drum spre asociaţia respectivă, care funcţionează în parteneriat cu Mănăstirea Bobota. Va trebui să vedem de unde sunt acei copii, dacă sunt din familii sau nu, dacă era acordul părinţilor să fie filmaţi sau fotografiaţi, ce acţiuni organizează asociaţia. Pe mine m-a surprins că au puşi să facă acele mătănii pe asfalt. De asemenea, trebuie să vedem dacă a fost vorba despre o pedeapsă, de ce a fost aplicată. Imaginile nu sunt de bun augur pentru o activitate a unei asociaţii caritabile. Poate pentru o activitate care ţine de biserică acele imagini par lucruri normale, dar din punct de vedere al legislaţiei privind protecţia drepturilor copilului nu sunt normale”, a spus Milaş.

În spaţiul public a fost distribuită o filmare în care mai mulţi copii sunt obligaţi să facă 20 mătănii în aer liber şi să îşi facă cruci în timp ce sărută asfaltul, în cadrul unei acţiuni organizate de o asociaţie creştină din judeţul Sălaj.

O femeie care îi însoţea din partea asociaţiei le cere un comportament corespunzător la slujbă, avertizându-i pe cei care „nu pot rezista două ore” să îşi pună pamperşi.

„Ziceţi în gând toţi <Doamne, iartă-mă>. Acuma vreau să fac o completare, părerea cercetaşilor francezi a fost că Darius a fost cel mai atent la Sfânta Liturghie, el fiind exemplul pe care ar fi bine să îl urmaţi. În rest, cei care credeţi că nu vă puteţi abţine două ore de la toaletă, de la una de la alta, sau rămâneţi acasă sau vă puneţi pampers sau găsiţi alte soluţii. De aici înainte vă cer conduită, comportament corespunzător. Aveţi grijă că duminică este ziua festivă a Festivalului Inimioarelor Fericite, iar primul moment este participarea la Sfânta Liturghie de la Bobota”, a spus femeia.

Pe filmare se aude unul dintre copii care spune că a făcut 20 de mătănii şi că a terminat, iar un altul se plimbă prin faţa grupului, fiind admonestat de femeie şi obligat să mai facă 10 mătănii.

„La Sfânta Liturghie de la Bobota va fi mult mai lejer decât astăzi, pentru că nu este în biserică, se slujeşte în altarul de vară, e mai mare relaxare, băncile de la liziera pădurii, pentru copii e mai mult decât perfect. Acolo se stă în bancă, se stă în picioare în momentele când se stă în picioare şi nu se merge la toaletă în pădure, nu se umblă după apă. Înainte veţi primi de toate, veţi fi pregătiţi. De acum vă spun, să nu avem surprize, că duminică nu va bate nimeni mătănii. Vom avea o cameră pregătită la baza asociaţiei şi cine nu ştie să se încadreze în grup va putea să citească o carte liniştit, avem tot felul de cărţi, ieşiţi de acolo speakeri motivaţionali”, a continuat femeia, care l-a mai pus pe un alt copil să facă 5 mătănii deoarece avea chef de vorbă.

Reprezentanţii asociaţiei au refuzat să comenteze imaginile, declarând corepondentului MEDIAFAX că „au fost scoase din context”.

„Vom formula un punct de vedere şi îl vom comunica. Dar, momentan, muncim şi nu ne putem ocupa de dreptul la replică în detrimentul programelor de final de vacanţă”, au transmis reprezentanţii asociaţiei.

Asociaţia a fost înfiinţată în scop umanitar şi se ocupă de organizarea şi desfăşurarea de activităţi filantropice, acordarea de sprijin material persoanelor aflate în nevoie, iniţierea şi derularea de activităţi de susţinere şi consiliere, în urma cărora sunt ajutate financiar şi material persoane defavorizate cum ar fi copii, tineri fără loc de muncă, pensionari, persoane cu venituri mici sau care au probleme de sănătate.

„Festivalul Inimioarelor” a avut loc duminică lângă Mănăstirea Bobota, judeţul Sălaj, în program fiind prevăzută participare la Sfânta Liturghie dedicată copiilor.

Taguri:
copii,
mătănii,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici