Punctele de prim-ajutor pentru caniculă au fost deschise în Capitală. În weekend temperaturile ajung la 37 de grade

Mai multe puncte de prim-ajutor au fost deschise în Capitală, măsura fiind luată după ce meteorologii au anunţat o vreme caniculară pentru acest weekend, temperaturile urmând să aibă valori între 35 şi 37 de grade Celsius.

456 afișări
Imaginea articolului Punctele de prim-ajutor pentru caniculă au fost deschise în Capitală. În weekend temperaturile ajung la 37 de grade

Punctele de prim-ajutor pentru caniculă au fost deschise în Capitală (Imagine: Cristian Munteanu/ Arhiva Mediafax Foto)

Având în vedere avertizarea meteorologică de disconfort termic, caniculă şi instabilitate atmosferică emisă pentru acest weekend, autorităţile au deschis mai multe puncte de prim-ajutor în Capitală, unde trecătorii pot bea un pahar cu apă, îşi verifică tensiunea şi primesc asistenţă medicală de la cadrele medicale.

Punctele de prim-ajutor sunt dotate cu apă potabilă, trusă medicală, tensiometru, aer condiţionat şi medicamente de primă urgenţă şi vor fi deschise pe toată durata caniculei, între orele 10.00 – 18.00.

"Punctele de prim-ajutor sunt deschise pe toată perioada caniculei, până la orele 18.00. Intervenim cu asistenţă medicală pentru a se lua tensiunea, în regim de urgenţă. În caz de forţă majoră, asistenta medicală va anunţa, prin 112, serviciul de ambulanţă", a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Mărculescu, şef de centru complex de servicii sociale Sfânta Maria.

Cetăţenilor li se recomandă să evite expunerea la soare la orele amiezii, să consume cât mai multe lichide, să aibă o alimentaţie potrivită pentru această perioadă caniculară şi să poarte haine de culoare deschisă.

"Aş face o recomandare, mai ales persoanelor vârstnice, ca pe perioada caniculei să evite deplasările. Consider că este foarte importantă hidratarea şi o alimentaţie adaptată acestor probleme", a mai spus Mihai Mărculescu.

Primarul ales al Capitalei, Gabriela Firea, a făcut un apel, joi, la Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti să instaleze corturile de prim-ajutor pentru caniculă în punctele strategice din Capitală.

"Fac un apel către ASSMB, reprezentanţilor de la Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi tuturor celor care au un cuvânt de spus pentru a lua măsurile care se impun. Ne aşteaptă câteva zile caniculare şi este normal să fie instalate corturi de prim-ajutor în punctele strategice ale Capitalei, pentru ca bucureştenii care se află în zonă să se poată răcori, sau dacă li se face rău să poată să primească medicamentaţia necesară, să existe dozatoare cu apă, personal medical şi umbră. (...) Îmi pare rău că nu am reuşit să depun jurământul pentru a convoca comitetul pentru situaţii de urgenţă şi să mă implic mai activ", a declarat Gabriela Firea.

Potrivit datelor furnizate de ANM, în cea mai mare parte a ţării vremea va fi caniculară în acest weekend, cu maxime cuprinse între 35 şi 37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge frecvent şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în zonele de câmpie şi podiş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici