Radare care nu pot fi detectate, în dotarea Poliţiei Rutiere

Peste 400 de radare de ultimă generaţie, care nu pot fi detectate de aparatele şoferilor auto, intră, de luni, în dotarea Poliţiei Rutiere, echipamentele urmând să fie activate ulterior.

108 afișări
Imaginea articolului Radare care nu pot fi detectate, în dotarea Poliţiei Rutiere

Radare care nu pot fi detectate, în dotarea Poliţiei Rutiere (Imagine din arhivă; Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Marea noutate privind cele 449 de radare ce urmează să fie utilizate la nivel național este faptul că datele vor fi stocate pe hard-disk extern, cu o capacitate de 80 de Gb, adică un timp de 30 de ore de întregistrare continuă", a declarat, pentru MEDIAFAX, Aurelian Călineață de la Direcția Rutieră a Poliției Române.

Totodată, aparatele pornesc automat și se opresc automat când sesisează o depăşire a vitezei legale, în restul timpului ele filmând fără să înregistreze.

Radarele vor fi setate de către polițiștii rutieri și pot să memoreze 30 de secunde anterior infracțiunii comise de șofer. Concret, în cazul unui incident rutier în care un autoturism accidentează o persoană, radarul va memora evenimentele cu 30 de secunde înaintea impactului, pentru a nu omite contextul producerii accidentului.

O altă funcție a noilor radare este cea "stand-by", ele putând fi setate să întrerupă unda radar și să nu mai urmărească depășirile vitezei legale, ci să înregistreze numai imagini.

Detectoarele din alte mașini nu pot sesiza unda radar a noilor aparate, astfel că șoferii nu au un timp de reacție pentru a frâna.

Potrivit lui Călineață, radarele separă sensurile de mers, iar camera și antena reprezintă un corp comun.

Peste 100 de astfel de radare au fost deja distribuite în teritoriu, iar zece au ajuns la Brigada de Poliție Rutieră București. Alte nouă astfel de radare urmează să intre în dotarea Brigăzii în viitorul apropiat, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Christian Ciocan.

Radarele Audiovision înregistrează și pe timpul nopții, la temperaturi foarte scăzute (aproximativ - 20 de grade Celsius), iar, momentan, ele sunt în perioada de testare în România.

Potrivit lui Christian Ciocan, radarele vor fi puse în funcțiune "la un moment surpriză".

Ciocan a adăugat că, în ceea ce priveşte amenzile acordate şoferilor pentru depăşirea vitezei legale, în 2009 poliţiştii rutieri au acordat peste 50.000 de sancţiuni, cu aproximativ 10.000 mai multe decât în 2008.

Acesta a precizat că ofiţerii au ridicat peste 900 de permise de conducere în 2009, în vreme ce în anul anterior numărul s-a apropiat de o mie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici