RADET: Bucureştenii pot rămâne fără apă caldă şi căldură, jumătate dintre lucrările urgente nu au început

Bucureştenii ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură, întrucât sistemul de termoficare are uzurǎ mare, sunt probleme frecvente în funcţionare, pentru urgenţe a fost alocată doar un sfert din suma necesară, iar jumătate dintre lucrări nici nu au fost începute, a declarat preşedintele CA al RADET.

1528 afișări
Imaginea articolului RADET: Bucureştenii pot rămâne fără apă caldă şi căldură, jumătate dintre lucrările urgente nu au început

RADET: Bucureştenii pot rămâne fără apă caldă şi căldură, jumătate dintre lucrările urgente nu au început (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti, Gabriel Dumitraşcu, a atenţionat că lipsa fondurilor necesare pentru lucrări urgente în sistemul de termoficare ar putea avea consecinţe grave pentru bucureşteni.

"Faţă de ceea ce ne-am propus, o alocare de aproximativ 10 milioane de lei pentru lucrările urgente, prin deblocarea parţială a unor sume am reuşit să mobilizăm ceva mai mult de un sfert din această sumă şi să «atacăm» mai puţin de jumătate din lucrările prinse în lista de urgenţe. Acest lucru se întâmplă pentru că banii care se colectează de la cetăţeni şi cei care vin din subvenţie se duc într-un cont care, prin mila şi bunăvoinţa colegilor de la ELCEN, sunt apoi dijmuiţi şi realocaţi parţial către noi. Din total de încasări, RADET ar trebui să-i revină 32 la sută din aceste sume. În fapt, ELCEN a pus proprire şi cei 32 la sută care, prin voinţa Ordonanţei 115 a legiuitorului, ar trebui să rămână la dispoziţia RADET. Am reuşit în ultimele zile să avem nişte ridicări parţiale de poprire şi doar 6,5 la sută din sumele încasate ajung la RADET", a declarat Dumitraşcu.

Acesta a explicat că sumele deblocate sunt total insuficiente pentru a susţine programul de reparaţii din această vară, în condiţiile în care mai puţin de un sfert din lucrările abordate se apropie de finalizare şi mai puţin de jumătate din lucrările urgente sunt demarate.

"Explicăm, explicăm şi explicăm din nou colegilor din conducerea ELCEN că dacă reţeaua de transport este nefuncţională, ei degeaba produc agent termic, pentru că acest agent termic nu va ajunge la consumator. În final, prejudiciaţi sunt bucureştenii, care nu vor avea căldură, dar şi ei, ca societate comercială, pentru că nu-şi pot vinde marfa. Nevânzându-şi marfa, se va intra într-un blocaj generalizat. De aceea le-am explicat şi le-am cerut să nu mai fie obtuzi", a spus preşedintele CA al RADET.

Gabriel Dumitraşcu a precizat că locuitorii din nord-estul Capitalei ar putea fi cel mai afectaţi din cauza lipsei lucrărilor de reparaţii.

Planul de revizii şi reparaţii pe anul 2015 prevede înlocuirea a aproximativ 18 kilometri de reţea primară, vane de sectorizare, compensatori, suporţi, role, puncte fixe şi izolaţie.

"În prezent, lipsa CET Pipera, desfiinţat în anul 2009, şi a CET Titan, desfiinţat în anul 2014, a făcut ca zona de nord a Capitalei - Dorobanţi, Aviaţiei, Ştefan cel Mare, Fundeni - să fie preluată de CET Grozăveşti şi de CET Sud. Deşi CET-urile pot funcţiona interconectate, există zone - capete de reţele care nu au alternativă de funcţionare, ca de exemplu cartierul Aviaţiei sau zona Dudeşti- Pantelimon. Pentru zona Dudeşti-Pantelimon, în anul 2014 s-au făcut eforturi în menţinerea în funcţiune a acestui tronson şi alimentarea a trei consumatori, prin înlocuirea a aproximativ 400 de metri liniari de conductă. La sfârşitul sezonului de iarnă 2014 - 2015, s-a constatat că reţeaua trebuie înlocuită în totalitate, acest lucru însemnând înlocuirea a aproximativ 2.800 de metri liniari de conductă", a spus Dumitraşcu.

Acesta a adăugat că o primă măsură necesară pentru asigurarea şi siguranţa furnizării agentului termic în zona de nord-vest a Capitalei ar fi apariţia unui producător în această zonă.

"În 2011 a fost comandat un studiu de un operator privat, la RADET, un studiu care prevedea amplasarea unei noi centrale în zona Colentina. Chiar şi dacă, în 2011, RADET a dat un aviz plecând de la această constatare, necesitatea unui producător pe zonă, chiar dacă şi în urmă cu o lună am reavizat această oportunitate, această iniţiativă privată este blocată de Agenţia Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice, care în două răspunsuri elucubrante ne trimite la o strategie municipală care să aibă la bază o strategie naţională. Am impresia că cineva se ascunde după hârtii, studii şi strategii amânând o decizie de bun-simţ şi economică, pentru că, aşa cum ştiţi, Bucureştiul este astăzi la mâna celui care deţine monopolul producţiei agentului termic, şi anume ELCEN", a mai spus Gabriel Dumitraşcu.

Reprezentanţii RADET avertizează că nerespectarea măsurilor incluse în Planul de revizii şi reparaţii pentru acest an, propus pentru lunile de vară, va duce la scăderea siguranţei în exploatarea reţelelor, iar producerea unei avarii, care va avea la rândul ei drept consecinţă oprirea agentului termic pentru apa caldă menajeră şi oprirea furnizării căldurii, va avea un impact major pentru locuitorii Capitalei.

Aceştia mai spun că, în lipsa unor investiţii majore din partea proprietarului, respectiv Primăria Municipiului Bucureşti, se creează premisele de oprire a întregului sistem de termoficare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici