Raport: Fostul director al Agenţiei Naţionale de Transplant, numit în funcţie prin delegaţie, nu prin concurs sau examen

Fostul director al Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, a fost numit în funcţia de director executiv prin delegaţie, nu prin concurs sau examen, nerespectându-se astfel prevederile legale în vigoare, potrivit raportului Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, pus la dispoziţia presei de către vicepreşedintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor, Emanuel Ungureanu.

663 afișări
Imaginea articolului Raport: Fostul director al Agenţiei Naţionale de Transplant, numit în funcţie prin delegaţie, nu prin concurs sau examen

Raport: Fostul director al Agenţiei Naţionale de Transplant, numit în funcţie fără respectarea prevederilor legale

Fostul director al Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac a fost numit în funcţia de director executiv al instituţiei în 2013 „fără respectarea prevederilor legale în vigoare”, după cum se arată în Raportul privind verificarea efectuată la nivelul Agenţiei Naţionale de Transplant de către Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii în decembrie 2018. Deac a fost numit în funcţie prin delegaţie, nu prin concurs sau examen pentru ocuparea postului.

„Din adresa ITM Bucureşti reiese că încheierea contractului individual de muncă al dnului. prof.dr. Radu Deac de către Agenţia Naţională de Transplant nu a respectat prevederile legale în vigoare, aceasta se putea realiza doar în condiţiile în care exista un concurs/examen pentru ocuparea postului, iar noţiunea de numire cu delegaţie nu are suport juridic prevăzut în Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicată. Prevederi legale nerespectate: Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicată. Persoane responsabile: Fosta conducere a Agenţiei Naţionale de Transplant", se arată în raport.

Raportul de control privind verificarea efectuată la nivelul Agenţiei Naţionale de Transplant de către Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii în decembrie 2018 precizează în concluziile sale o serie de nereguli identificate la nivelul Agenţiei.

Potrivit datelor raportului citat, tematica acţiunii de control a vizat verificarea modului de aducere la îndeplinire a atribuţiilor funcţionale vizând coordonarea, supravegherea, aprobarea şi implementarea oricăror dispoziţii privind activitatea de transplant ce revin Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), verificarea modului în care au fost duse la îndeplinire măsurile stabilite prin raportul de control, dar şi alte aspecte considerate relevante în urma verificărilor efectuate.

În ceea ce priveşte numirea prof.univ.dr. Radu Deac în funcţia de director executiv la Agenţia Naţională de Transplant în decembrie 2013, în concluziile raportului Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii a fost consemnată nerespectarea mai multor prevederi legale.

„Din verificarea modului în care domnul prof.univ. Radu Deac a fost numit director executiv, au fost constatate unele deficienţe, având în vedere faptul că la data numirii prin ordin de ministru avea împliniţi 73 de ani, cât şi faptul că instituţia publică a încheiat un contract individual de muncă fără respectarea prevederilor legale în vigoare”, se arată în raport.

„Pentru clarificarea modului în care domnul prof.univ.dr Radu Deac a fost numit director executiv la ANT, cu adresele nr. 33998/ 09.07.2018, nr. 330998/17.07.2018 şi nr. 33998/ 05.09.2018, s-a solicitat la Direcţia Generală Juridică şi Resurse Umane documente referitoare la ordinul de ministru de numire pe funcţie, avizul juridic dat de structura de specialitate şi documente din care să reiasă funcţia anterioară deţinută, din care a fost delegat pentru ocuparea funcţiei de director executiv”, arată datele aceluiaşi raport.

Potrivit aceleiaşi surse, Direcţia Generală Juridică şi Resurse Umane a răspuns la solicitări prin adrese la Direcţia Control şi Integritate/ Serviciul Control. Astfel s-a răspuns cu adresa nr. 33998/12.07.2018, fiind transmis în copie Ordinul ministrului sănătăţii nr. R/702/26.11.2013 de numire cu delegaţie în funcţia de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant înregistrat la Ministerul Sănătăţii, iar cu adresa nr. 33998/ 17.07.2018 s-a transmis în copie avizul juridic care a stat la baza Ordinului ministrului sănătăţii de numire cu delegaţie în funcţia de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant a domului prof. dr. Radu Deac”. De asemenea, cu adresa nr. 33998/ 07.09.2018 s-au comunicat Direcţiei de Control şi Integritate/ Serviciul de control de către Direcţia Generală Juridică şi Resurse Umane şi alte documente: „Domnul prof. univ. dr. Radu Deac a fost numit cu delegaţie în funcţia de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant Bucureşti, conform Ordinului ministrului sănătăţii nr. R/702/26.11.2013, din dispoziţia ministrului sănătăţii nr. R/702/26.11.2013, a domnului Eugen Nicolaescu, începând cu data de 26.11.2013. Biroul Încadrări Personal din cadrul Direcţiei Generale Juridice şi Resurse Umane nu deţine documente din care să ateste funcţia deţinută anterioară numirii de domnul prof.univ.dr. Radu Deac. La data de 5.07.2018, ordinul ministrului Sănătăţii nr. R/702/2013 şi-a încetat aplicabilitatea”, arată datele raportului Corpului de Control al MS la ANT.

În raport se precizează şi faptul că, din analiza documentelor transmise la Direcţia Control şi Integritate/Serviciul Control de către Direcţia Generală Juridică şi Resurse Umane privitoare la numirea prof. univ. dr. Radu Deac s-a constatat că Radu Deac a fost numit cu delegaţie în funcţia de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant la vârsta de 73 de ani şi că Biroul Încadrări Personal din cadrul Direcţiei Generale Juridice şi Resurse Umane nu deţine documente din care să ateste funcţia deţinută anterior numirii de domnul prof. dr. Radu Deac. De asemenea, în raport se precizează că „dr. Nimereanu Beatrice, fost director general la Direcţia Generală Resurse Umane şi Certificare, a emis Ordinul ministrului Sănătăţii nr. R/702/26.11.2013, în condiţiile în care la data emiterii acestui ordin domnul prof. dr. univ. dr. Radu Deac avea vârsta de 73 de ani şi fără existenţa documentelor care să ateste funcţia deţinută anterior. Domnul Diga George, fost secretar general a avizat Ordinul ministrului Sănătăţii nr. R/702/26.11.2013, în condiţiile în care la data emiterii acestui ordin domnul prof. univ. dr. Radu Deac avea vârsta de 73 de ani şi fără existenţa documentelor care să ateste funcţia deţinută anterior”, se specific în raportul MS.

Totodată, conform sursei citate, din verificarea modului în care a fost încheiat Contractul individual de muncă al prof. univ. dr. Radu Deac, înregistrat în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor s-a constatat că „părţile contractului sunt la angajator - persoana juridică Agenţia Naţională de Transplant, reprezentată de către domnul Nica Andrei în calitate de director adjunct, cu drept de semnătură pentru director executiv, şi salariatul domnul prof. univ. dr. Radu Deac”.

Comisia de control apreciază faptul că încheierea contractului individual de muncă trebuia făcută între Ministerul Sănătăţii ca angajator şi salariatul care deţine funcţia de director executiv al Agenţiei, acesta fiind ordonator terţiar de credite.

De asemenea, în document se arată, la rubrica „Durata contractului", că aceasta nu a fost completată, făcându-se însă trimitere la Ordinul ministrului Sănătăţii nr. R/702/26.11.2013, în care se menţionează faptul că prof. univ. dr. Radu Deac a fost numit cu delegaţie „până la revocarea unilaterală din funcţie de către ministrul Sănătăţii sau până la ocuparea postului prin concurs".

Conform prevederilor Legii nr. 263/2010, republicată, privind Sistemul unitar de pensii publice, „într-o instituţie publică poate fi angajat un pensionar cu contract individual de muncă pe durată determinată".

În acelaşi context, pentru clarificarea legalităţii încadrării în funcţia de director executiv cu delegare a prof. univ. dr. Radu Deac la Agenţia Naţională de Transplant, cu adresa nr. 43847/29.08.2017, s-a solicitat punct de vedere la Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti, se mai precizează în raport.

Răspunsul Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti arată că: „Având în vedere cele două documente anexate adresei., respectiv Ordinul nr. 702/26.11.2013 şi contractul individual de muncă nr. 02/05.12.2013, I.T.M Bucureşti sesizează aspecte ce ar indica o antiteză în ceea ce priveşte natura juridică a raportului dintre „directorul executiv” şi unitatea angajatoare. I.T.M. Bucureşti se limitează la a preciza că numirea/revocarea, pe de o parte, şi angajarea/concedierea pe de altă parte, vizează fapte juridice cu efecte diferite asupra raporturilor juridice între directorii executivi şi unitatea angajatoare. În acest sens aprecziem că tipurile de noţiuni (numire-angajare/revocare-concediere) nu se pot combina, acestea acţionând diferit sub aspectul incidenţei Codului muncii. Facem şi precizarea că noţiunile numire cu delegaţie/revocare din funcţie nu se circumscriu trăsăturilor unui contract individual de muncă. De altfel, noţiunea de numire cu delegaţie nu-şi găseşte suportul juridic în Codul Muncii, reglementarea comună de ocupare a posturilor vacante într-o unitate bugetară fiind concursul sau examenul după caz. I.T.M. Bucureşti menţionează că asupra legalităţii documentelor pe care le anexaţi adresei dvs. nu se poate pronunţa decât instanţa judecătorească la sesizarea unei părţi interesate", se arată în răspunsul ITM Bucureşti publicat în raportul MS.

În raport se precizează şi faptul că din adresa ITM Bucureşti reiese că „încheierea contractului individual de muncă al prof.dr. Radu Deac de către Agenţia Naţională de Transplant nu a respectat prevederile legale în vigoare, aceasta se putea realiza doar în condiţiile în care exista un concurs/examen pentru ocuparea postului, iar noţiunea de numire cu delegaţie nu are suport juridic prevăzut în Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicată”.

Astfel, prevederile legale nerespectate vizează Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicată, iar persoanele responsabile, potrivit datelor aceluiaşi raport, sunt „fosta conducere a Agenţiei Naţionale de Transplant"

Taguri:
ant,
numire,
functie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici