LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 570. Ucraina este pe cale să scape de un mare duşman: Kadîrov ar fi grav bolnav / Tensiuni interne în Europa pe tema cerealelor / Ocupanţii au scos la vânzare o proprietate a lui Zelenski din Crimeea / Două camioane pline cu ruşi au sărit în aer pe front

Ucraina continuă succesele în jurul oraşului Bahmut.

64725 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 570. Ucraina este pe cale să scape de un mare duşman: Kadîrov ar fi grav bolnav / Tensiuni interne în Europa pe tema cerealelor / Ocupanţii au scos la vânzare o proprietate a lui Zelenski din Crimeea / Două camioane pline cu ruşi au sărit în aer pe front

Războiul din Ucraina, ziua 570. Ucraina este pe cale să scape de un mare duşman: Kadîrov ar fi grav bolnav / Tensiuni interne în Europa pe tema cerealelor / Zelenski va fi joi la Casa Albă

UPDATE Nave ruseşti repoziţionate în Marea Azov, după atacurile din Crimeea

Kievul spune că ruşii au redistribuit trei nave de debarcare de la Marea Neagră în Marea Azov, după ce ucrainenii au atacat cu succes o navă de debarcare şi un submarin în portul Sevastopol, Crimeea, în noaptea de 12 spre 13 septembrie. „Procesul de eliberare a teritoriului nostru continuă. Între timp, este indicativ faptul că astăzi invadatorii ruşi din anumite motive au repoziţionat trei mari nave de asalt şi debarcare de la Marea Neagră până la Marea Azov”, a declarat Dmitro Pletenciuk, purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, după cum scrie Ukrainska Pravda. Pletenciuk a remarcat că nava lovită de drone în Sevastopol nu este reparabilă, atât din cauza avariilor suferite, cât şi din cauza „vârstei sale venerabile”. Apoi, a amintit că submarinul distrus este primul pierdut de Rusia de la începutul invaziei.

UPDATE Rusia: Atacul ucrainean la Plehovo s-a soldat cu un mort

O persoană a fost ucisă într-un atac efectuat de Kiev împotriva satului Plehovo, lângă graniţa cu Ucraina. Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, a făcut cunoscut acest lucru pe Telegram, fără a oferi însă detalii suplimentare despre atacurile în curs. „Un bărbat de 30 de ani a murit pe loc în urma rănilor provocate de schije”, a spus oficialul, precizând că atacul a afectat şi „mai multe case”. Satul afectat este situat la câţiva kilometri de graniţă, într-una dintre regiunile care, potrivit Moscovei, au făcut obiectul unor atacuri regulate ale Kievului împotriva civililor şi a infrastructurii.

UPDATE Trump: Aprecierea lui Putin? Înseamnă că am dreptate

Aprecierea lui Vladimir Putin? „Îmi place că spune asta. Înseamnă că ceea ce spun eu este corect”. Donald Trump răspunde astfel la NBC News, reiterând că dacă va deveni preşedinte va pune capăt imediat războiului din Ucraina. Preşedintele rus a declarat în ultimele zile la Vladivostok că „a auzit că Trump spune că vrea să rezolve problemele arzătoare în câteva zile, inclusiv criza ucraineană”. „Nu putem decât să fim fericiţi de asta”, a adăugat Putin. Întrebat despre asta, Trump părea să aprecieze, dar nu a explicat cum va pune capăt războiului. 

UPDATE Armele trimise în Ucraina din SUA sunt expuse riscului de furt

Armele şi muniţiile pe care soldaţii americani le mută prin Europa în Ucraina riscă să fie furate sau pierdute, deoarece măsurile de securitate nu sunt aplicate în mod eficient. Aceasta este alarma cuprinsă într-un raport al Pentagonului care arată cu degetul în special spre un depozit logistic din Polonia. Evaluarea făcută de către inspectorii Departamentului de Apărare al SUA a avut loc între ianuarie şi iunie.

UPDATE Polonia interzice intrarea în ţară a maşinilor ruseşti

Începând de mâine, Polonia va interzice intrarea maşinilor înmatriculate în Rusia. Acest lucru a fost anunţat de agenţia de ştiri poloneză Pap. Interdicţia, a subliniat ministrul polonez de interne Mariusz Kaminski, face parte din sancţiunile impuse Rusiei şi cetăţenilor săi în legătură cu războiul din Ucraina.

UPDATE Rachetele ruseşti cu rază lungă de acţiune au lovit Harkovul, provocând 5 răniţi

Forţele ruse au lansat „5 rachete S-300 (n.r. - cu rază lungă de acţiune) împotriva cartierului Kolodnohirski din Harkov”, rănind cinci persoane. Oleg Sinegubov, şeful Administraţiei Militare Regionale Harkov, relatează acest lucru pe Telegram. „Conform informaţiilor medicale iniţiale, 5 civili au fost răniţi, starea lor este uşoară până la moderată şi nu pune viaţa în pericol”, a spus Sinegubov.

UPDATE Partizani ucraineni: două camioane pline cu soldaţi ruşi au explodat

Gruparea Atesh, formată din „partizani din Crimeea”, şi-a revendicat responsabilitatea pentru aruncarea în aer a două camioane pline cu soldaţi ruşi la Genicesk, regiunea Herson, informează Ukrainska Pravda. Atacul ar fi avut loc în dimineaţa zilei de 15 septembrie, după ce grupul a aflat de locaţia echipamentelor şi a personalului unei unităţi din apropierea oraşului. Apoi, ar fi ascuns o bombă de 10 kg pe camioane, care a fost detonată când soldaţii au coborât din vehicule. Momentan, nu se cunoaşte numărul victimelor. Nici Ucraina, nici Rusia nu au comentat incidentul.

UPDATE Ruşii din Crimeea au scos la vânzare diverse proprietăţi, inclusiv una aparţinând lui Zelenski

Autorităţile din Crimeea au anunţat că intenţionează să vândă o proprietate aparţinând preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Aceasta va fi scoasă la licitaţie împreună cu aproximativ o sută de alte proprietăţi aparţinând exponenţilor afacerilor ucrainene. Acest lucru a fost declarat de preşedintele parlamentului Crimeei, Vladimir Konstantinov. În general, aceste proprietăţi valorează mai mult de 815 milioane de ruble, a adăugat el. În februarie, autorităţile locale au anunţat că au naţionalizat aproximativ 500 de proprietăţi în Crimeea ocupată.

UPDATE Zelenski: eroismul ucrainean va aduce sfârşitul războiului

„În fiecare săptămână, fără greş, iniţiativa este în mâinile soldaţilor noştri, în mâinile Ucrainei. Eroismul ucrainean este cel care va aduce sfârşitul acestui război. Acesta este ceva de care trebuie să ne amintim cu toţii”. Preşedintele ucrainean a declarat acest lucru pe Telegram, postând fotografii de pe câmpul de luptă.

UPDATE Doi răniţi în urma unui atac rusesc în regiunea Zaporojie 

Forţele ruseşti au lansat atacuri împotriva a opt regiuni ucrainene în ultima zi - Sumy, Lugansk, Cernihiv, Zaporojie, Doneţk, Herson, Dnipropetrovsk şi Harkov.
 
Atacurile au avariat sau distrus mai multe locuinţe, instalaţii industriale şi infrastructură civilă, au raportat autorităţile regionale.
 
Au fost raportate victime în regiunea Zaporojie, unde un atac aerian rusesc împotriva Orikhiv a rănit două femei în vârstă de 71 şi 53 de ani, potrivit guvernatorului Iurii Malashko. Armata rusă a vizat în total 20 de aşezări din regiunea Zaporojie, avariind 31 de case şi anexe, a declarat Malashko.

UPDATE Rusia a pierdut 271.790 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Acest număr include 350 de victime pe care forţele ruseşti le-au pierdut chiar în ultima zi.
 
Rusia a pierdut, de asemenea, 4.616 tancuri, 8.824 de vehicule blindate de luptă, 8.525 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 5.988 de sisteme de artilerie, 774 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 521 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 316 elicoptere, 4.738 de drone şi 20 de nave de război sau ambarcaţiuni.

UPDATE Rusia susţine că 2 drone au fost doborâte deasupra regiunilor Tver şi Kaluga

Ministerul rus al Apărării a afirmat că două drone au fost interceptate deasupra regiunilor Tver şi Kaluga în noaptea de 16 septembrie.
 
Ministerul a precizat că unităţile de apărare aeriană aflate în serviciu au doborât ambele drone. Una dintre ele ar fi fost distrusă deasupra teritoriului regiunii Kaluga, la sud-vest de Moscova. Cealaltă ar fi fost interceptată deasupra regiunii Tver, la nord de Moscova.

UPDATE Serviciile secrete de la Kiev: Kadîrov este bolnav şi în stare gravă

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, este bolnav şi în stare gravă, a declarat un reprezentant al Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării, Andri Iusov, după cum a anunţat RBC-Ucraina. „Ramzan Kadîrov este acum în stare gravă”, a spus reprezentantul GUR, serviciile secrete ucrainene.

UPDATE UE ridică restricţiile la exportul de grâu ucrainean. Decizia, luată în ciuda solicitărilor din partea ţărilor din Europa de Est

Comisia Europeană a decis să ridice restricţiile adoptate în aprilie şi care au expirat ieri, la exporturile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui din Ucraina către teritoriul Bulgariei, Poloniei, Slovaciei, Ungariei şi României. Executivul comunităţii raportează acest lucru. Măsurile au limitat intrarea mărfurilor în cele cinci ţări din Est doar în scopuri de tranzit, care solicitaseră prelungire până la sfârşitul anului. În schimbul revocării, Ucraina a fost de acord să adopte un plan de acţiune pentru a preveni eventualele distorsiuni ale pieţei în ţările membre vecine.

UPDATE Zelenski va fi la Casa Albă joi, 21 septembrie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va întâlni cu preşedintele american Joe Biden la Casa Albă joi, 21 septembrie. Între timp, Congresul american trebuie să voteze trimiterea unui nou pachet de ajutor de 24 de miliarde de dolari la Kiev. Vizita lui Zelenski la Washington este programată să coincidă cu discursul său la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite de la New York. Potrivit mai multor surse mass-media americane, liderul ucrainean ar putea vizita şi Congresul SUA.

UPDATE Kiev, navă rusească avariată de o dronă lângă Sevastopol

Nava rusă de rachete „Samum” a suferit avarii semnificative, după ce a fost atacată de o dronă maritimă ucraineană experimentală, lângă intrarea în golful Sevastopol, spune serviciul de securitate de la Kiev. „Drona, numită „Sea Kid”, a lovit partea dreaptă din spate a navei, provocând avarii semnificative şi făcând-o să piardă viteza”, au declarat surse ale forţelor de ordine pentru UNIAN. În urma atacului, ruşii „au fost forţaţi să remorcheze „Samum” în port pentru reparaţii”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici