Tăierile ilegale de păduri. Reacţia Comisiei Europene, după ce doi jurnalişti şi un activist de mediu au fost bătuţi într-o pădure din Suceava

  • Doi jurnalişti şi un activist de mediu au fost agresaţi într-o pădure din Suceava, în timp ce documentau tăierile ilegale.
  • Unul dintre jurnalişti, Mihai Dragolea, şi activistul de mediu Tiberiu Boşutar au ajuns la spital, după ce şi-au pierdut cunoştinţa.
  • Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, a declarat că este inadmisibil să fii atacat în timp ce îţi faci meseria şi că autorităţile naţionale trebuie să ia toate măsurile necesare pentru protejarea libertăţii presei.
1435 afișări
Imaginea articolului Tăierile ilegale de păduri. Reacţia Comisiei Europene, după ce doi jurnalişti şi un activist de mediu au fost bătuţi într-o pădure din Suceava

Tăierile ilegale de păduri. Reacţia Comisiei Europene, după ce doi jurnalişti şi un activist de mediu au fost bătuţi într-o pădure din Suceava

„Am luat la cunoştinţă cu îngrijorare de informaţia apărută în presă, potrivit căreia doi jurnalişti şi un activist de mediu au fost agresaţi într-o pădure din judeţul Suceava în timp ce îşi făceau meseria. Este inadmisibil să fii atacat în timp ce îţi faci meseria. Informaţiile sunt un bun public. Trebuie să îi protejăm pe jurnalişti, căci ei sunt cei care asigură transparenţa. Autorităţile naţionale trebuie să ia toate măsurile necesare pentru protejarea libertăţii presei, conform valorilor care stau la baza Uniunii Europene şi sunt înscrise în Carta europeană a drepturilor fundamentale. Aşa cum a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Comisia lucrează la o lege care să garanteze independenţa presei. Dacă ne apărăm presa, ne apărăm în acelaşi timp democraţia!”, a transmis şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Doi jurnalişti şi un activist de mediu au fost atacaţi de 20 de persoane într-o pădure din Suceava, în timp ce documentau tăierile ilegale. Jurnalistul Mihai Dragolea şi activistul Tiberiu Boşutar au ajuns la spital, după ce şi-au pierdut cunoştinţa. Unii dintre agresori au fost duşi la audieri.

Regizorul şi jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internaţional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coşna (jud. Suceava). Echipamentul şi toate înregistrările i-au fost distruse. Alături de el se aflau realizatorul Radu Constantin Mocanu şi activistul de mediu Tiberiu Bosutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-şi cunoştinţa în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei”, au relatat, pe Facebook, cei de la Greenpeace România.

Jurnalistul Mihai Dragolea a povestit că atacul a fost condus de şeful de ocol silvic privat.

„Erau 15-20 de inşi cu topoare în mâini, am încercat să ne refugiem în maşină dar nu a ţinut foarte mult, unul dintre atacatori a rupt cheia... Ne-au scos din maşină, ne-au dat cu pumnii în cap, eu am sărit într-o râpă, am sunat la 112... Şeful de ocol privat cumva conducea atacul, incredibil... până a venit poliţia mai era acolo o singură maşină”, a povestit jurnalistul în cadrul unei intervenţii la Aleph News.

De asemenea, acesta a precizat că vor depune plângere la Bucureşti.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici