Recensământul populaţiei şi locuinţelor: Peste 9,8 milioane de persoane au fost înregistrate în cinci zile

Peste patru milioane de locuinţe, reprezentând 46,44 la sută din total, şi 9.806.128 de persoane au fost recenzate în cinci zile de recensământ, informează, marţi, Institutul Naţional de Statistică (INS).

246 afișări
Imaginea articolului Recensământul populaţiei şi locuinţelor: Peste 9,8 milioane de persoane au fost înregistrate în cinci zile

Recensământul populaţiei şi locuinţelor: Peste 9,8 milioane de persoane au fost înregistrate în cinci zile (Imagine: Shutterstock)

Din informaţiile operative obţinute din raportările prin SMS, centralizate de Institutul Naţional de Statistică, în perioada 20-24 octombrie au fost recenzate 4.010.761 de locuinţe, reprezentând 46,44 la sută din numărul total al locuinţelor estimate a fi recenzate şi un număr de 9.806.128 de persoane (prezente, temporar absente şi plecate pe perioadă îndelungată din gospodăria din care fac parte).

În 28 de judeţe înregistrarea datelor statistice a fost superioară mediei semnalate la nivel naţional. Procente mai mari s-au înregistrat în judeţele Vâlcea - 52,84 la sută, Covasna - 52,50 la sută, Bihor - 51,96 la sută, Braşov - 51,42 la sută şi Bistriţa-Năsăud - 51,10 la sută.

Un ritm mai scăzut s-a înregistrat în Bucureşti - 35 la sută din locuinţele estimate a fi înregistrate şi în judeţele Ilfov - 40,59 la sută, Constanţa - 41,52 la sută, Caraş-Severin - 43,76 la sută şi Timiş - 44,59 la sută.

Recensământul populaţiei şi locuinţelor a început în 20 octombrie şi se va desfăşura până în 31 octombrie, iar primele date vor fi făcute publice cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie 2012.

INS precizează că există bază legală pentru colectarea Codului Numeric Personal, aceasta fiind stipulată în Legea 170/2011 privind aprobarea OUG 34/2011 pentru modificarea şi completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din România în anul 2011.

Potrivit sursei citate, colectarea CNP-ului prin formularele de recensământ asigură determinarea populaţiei stabile a României, determinarea migraţiei internaţionale ca element important al estimărilor inter-cenzitare a populaţiei României (regulamentul CE nr. 862/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului privind statisticile comunitare din domeniul migraţiei), crearea premiselor necesare introducerii/adaptării şi generalizării registrelor statistice în consonanţă cu practica statelor membre ale UE, măsură de asigurare a exhaustivităţii datelor înregistrate şi de verificare a calităţii datelor, astfel încât să se evite omisiunile sau dubla înregistrare şi facilitatea prelucrării datelor.

Comisia Economică a Naţiunilor Unite pentru Europa (Divizia de Statistică a UNECE), în cooperare cu Oficiul de statistică al comunităţilor europene (Eurostat) privind programul de recensământ al Uniunii Europene, au făcut recomandări pentru recensămintele populaţiei şi locuinţelor din anul 2011, potrivit INS.

Numele, adresele şi PIN-urile vor fi separate de alte date în procesul de recensământ şi nu vor fi divulgate, astfel încât rezultatul datelor să nu conţină identificatori personali. Cerinţa de confidenţialitate cuprinde întreaga operaţiune de recensământ, care variază de la securitatea formularelor completate ale recensământului atât pe teren, cât şi în timpul procesării datelor până la protecţia informaţiilor conţinute de rezultate şi diseminate.

Chestionarele recensământului din 2011 conţin întrebări referitoare la persoană, la gospodărie, la locuinţă/clădire, la persoanele plecate în străinătate, la persoanele plecate pentru o perioadă îndelungată, la spaţiul colectiv de locuit şi la persoanele temporar prezente.

Chestionarul referitor la persoană trebuie completat cu date personale precum sexul, data naşterii, starea civilă şi anul căsătoriei, numărul de copii, data stabilirii ultimei reşedinţe, motivul stabilirii în localitatea de recenzare, religia, etnia, limba maternă şi chiar Codul Numeric Personal.

Formularul referitor la gospodărie trebuie completat pentru fiecare gospodărie din locuinţă începând cu gospodăriile în care există cel puţin o persoană prezentă sau temporar absentă şi trebuie menţionat dacă persoana care completează este proprietar, chiriaş sau dacă e într-o altă situaţie, precum şi care este gradul de rudenie cu capul gospodăriei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici