Rechizitoriu prin care a fost trimis în judecată Gabriel Oprea: A dovedit lipsă de interes faţă de riscul la care au fost expuşi poliţiştii

Procurorii DNA spun, în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată Gabriel Oprea, că acesta a avut o lipsă de interes faţă de situaţia de risc la care sunt puşi poliţiştii nevoiţi să asigure însoţirea, dovedind „insistenţă draconică” pentru punctualitate impusă echipajelor de poliţie.

771 afișări
Imaginea articolului Rechizitoriu prin care a fost trimis în judecată Gabriel Oprea: A dovedit lipsă de interes faţă de riscul la care au fost expuşi poliţiştii

Rechizitoriu prin care a fost trimis în judecată Gabriel Oprea: A dovedit lipsă de interes faţă de riscul la care au fost expuşi poliţiştii

„Din probele administrate în cauză rezultă faptul că inculpaţii Oprea Gabriel, Mazilu Petre şi General MPM Impex SRL au prevăzut posibilitatea producerii unui accident rutier letal, însă au socotit fără temei că un astfel de rezultat nu se va produce. (...) În ceea ce îl priveşte pe inculpatul Oprea Gabriel s-a reţinut că acesta, cu încălcarea cadrului legal, a dispus însoţirea permanentă a sa şi a suspectului Niţu Tiberiu-Mihail de către efective ale poliţei rutiere. (...) Acţiunea inculpatului Oprea Gabriel de a dispune, în mod discreţionar, cu nesocotirea cadrului legal, însoţirea sa permanentă de echipaje ale poliţiei rutiere, de la preluarea funcţiei de ministru al afacerilor interne (ianuarie 2014) şi până la producerea accidentului de circulaţie care face obiectul cauzei (octombrie 2015), vădeşte atât o lipsă de înţelegere a limitelor atribuţiilor şi prerogativelor sale de ministru, cât şi o lipsă vădită de interes faţă de situaţia continuă de risc sporit la care au fost expuşi poliţiştii care au fost nevoiţi să asigure această însoţire şi să circule în mod continuu cu nerespectarea regulilor de circulaţie”, se arată în rechizitorul procurorilor DNA.

Acelaşi document mai arată că fostul ministru de Interne ar fi folosit în mod abuziv, în regim de coloană oficială, un dispozitiv poliţienesc de însoţire, ceea ce a presupus punerea într-o situaţie riscantă a poliţiştilor care executau misiunile de însoţire (inclusiv a Bogdan Gigină), fără a exista o justificare legală.

„Prin impunerea unor timpi de deplasare foarte scurţi şi prin insistenţa draconică pentru «punctualitate» inculpatul Oprea Gabriel a impus echipajelor de poliţie rutieră un mod de lucru foarte periculos, determinând poliţiştii rutieri să circule cu viteze mult dincolo de limita de siguranţă. Din cauza modului periculos pentru poliţiştii rutierei în care era asigurată însoţirea inculpatului Oprea Gabriel, a data de 21 septembrie 2009 martorul (….), motociclist care deschidea coloana oficială în care călătorea inculpatul Oprea Gabriel, a fost implicat într-un accident rutier în Piaţa Victoriei, acesta fiind lovit de un autoturism. Acesta a fost transporta la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti unde a fost diagnosticat cu «accident rutier în timpul muncii; entorsă gleznă dreaptă; contuzie pumn stâng». (...) Faţă de cele de mai sus, conferindu-şi singur, în mod discreţionar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor poliţişti rutieri în situaţii de risc sporit, şi impunând ca deplasarea echipajelor de poliţie rutieră să se facă în regim de viteză sporită, inculpatul Oprea Gabriel a pus poliţiştii rutieri care au executat această activitate de însoţire într-o situaţie permanentă de risc sporit, obligându-i să participe la o activitate cu un potenţial ridicat de producere de evenimente rutiere”, mai arată DNA.

Procurorii spun, în rechizitoriu, că „din analiza acestor elemente de ordin obiectiv se impune concluzia că inculpatul Oprea Gabriel a prevăzut posibilitatea producerii unui eveniment rutier, sperând însă în mod uşuratic că un atare eveniment nu se va produce”.

Fostul ministru a fost trimis în judecată de DNA pentru ucidere din culpă în dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Gigină, însă acuzaţiile de abuz în serviciu au fost clasate. În acelaşi dosar a fost cercetat şi fostul procuror general al României, Tiberiu Niţu, însă şi în cazul acestuia acuzaţiile au fost clasate.

„În ceea ce îl priveşte pe suspectul Niţu Tiberiu-Mihail s-a reţinut că acesta l-a ajutat pe inculpatul Oprea Gabriel să săvârşească una dintre infracţiunile de abuz în serviciu descrise mai sus, prin aceea că în urma unei înţelegeri cu inculpatul Oprea Gabriel a semnat un protocol prin care, cu încălcarea cadrului legal, s-a prevăzut însoţirea permanentă a procurorului general de un echipaj al poliţiei rutiere. (...) Pe parcursul urmăririi penale a apărut Decizia nr. 406/2017 a Curţii Constituţionale care a dus la abrogarea parţială a infracţiunii de abuz în serviciu, în sensul că doar încălcarea acelor atribuţii de serviciu prevăzute de legislaţia primară (lege ori ordonanţă a guvernului) poate constitui element material al infracţiunii de abuz în serviciu, nu şi încălcarea unor alte acte normative, cum sunt hotărârile Guvernului. Faţă de aspectul că prevederile normative încălcate de către inculpatul Oprea Gabriel şi de suspectul Niţu Tiberiu-Mihail sunt din legislaţia secundată (hotărâre a Guvernului) în cauză nu mai sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu, motiv pentru care cu privire la aceste infracţiuni urmează a se dispune clasarea faţă de Oprea Gabriel şi Niţu Tiberiu-Mihai”.

Gabriel Oprea a fost trimis miercuri în judecată de către DNA pentru ucidere din culpă, în dosarul anchetei privind moartea poliţistului Bogdan Gigină.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici