Recursul procurorilor în cazul Vîntu, judecat peste o săptămână de către Tribunalul Bucureşti

Tribunalul Bucureşti a stabilit ca vinerea viitoare să se judece recursul procurorilor în cazul patronului Realitatea, Sorin Ovidiu Vîntu, şi a lui Ion Ilie Cezar, anchetatorii nefiind de acord cu cercetarea celor doi în stare de libertate, pentru şantajarea managerului postului TV, Sebastian Ghiţă.

36 afișări
Imaginea articolului Recursul procurorilor în cazul Vîntu, judecat peste o săptămână de către Tribunalul Bucureşti

Recursul procurorilor în cazul Vîntu, judecat peste o săptămână de către Tribunalul Bucureşti (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti a decis, joi seară, că Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar pot fi cercetaţi în libertate în dosarul în care sunt acuzaţi de şantajarea lui Sebastian Ghiţă, respingând propunerea procurorilor de arestare preventivă a celor doi pe perioada umăririi penale.

Procurorul de şedinţă aflat în sală la pronunţarea deciziei a declarat recurs, care va fi judecat, peste o săptămână, de către Tribunalul Bucureşti.

Decizia tribunalului va fi definitivă sub acest aspect.

Decizia a fost luată la capătul unei şedinţe de judecată care a durat aproape cinci ore şi după mai bine de o oră de deliberări.

Sorin Ovidiu Vîntu a plecat imediat după încheiera şedinţei de judecată, preferând să aştepte pronunţarea deciziei acasă.

După ce instanţa a rămas în pronunţare, în faţa Palatului de Justiţie, sediul Judecătoriei Sectorului 5, s-au adunat circa 20 de bărbaţi, cel mai probabil apropiaţi ai lui Ion Ilie Cezar, care l-au aşteptat pe acesta să iasă din sală.

La ieşirea din Sala de judecată, Ion Ilie Cezar nu a făcut nicio declaraţie. În schimb, Sorin Ovidiu Vîntu a declarat că miercuri, 20 aprilie, când a fost audiat, i-a spus procurorului Marius Iacob că are "probe indubitabile, audio-video, care demonstrează falsitatea tuturor acuzaţiilor", pe care acesta le-a refuzat şi a dispus reţinerea sa. El a adăugat că a prezentat aceste probe în faţa instanţei.

Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar sunt acuzaţi că l-au şantajat pe Sebastian Ghiţă, de la care ar fi cerut 150.000 de euro pentru a nu denunţa contractul de consultanţă şi management dintre Realitatea şi Asesoft.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus, în 19 aprilie, începerea urmăririi penale în cazul lui Sorin Ovidiu Vîntu şi a lui Ion Ilie Cezar, pentru şantaj, cei doi fiind reţinuţi miercuri.

Procurorii Parchetului instanţei supreme susţin, în propunerea de arestare preventivă a lui Sorin Ovidiu Vîntu, că acesta nu s-a abţinut de la repetarea infracţiunilor, deşi în cazul său era luată o măsură preventivă de către instanţă, anchetatorii indicând periculozitatea sporită a faptelor sale.

Potrivit procurorilor, în perioada martie - aprilie 2011, sub ameninţarea denunţării unilaterale a unui contract de consultanţă şi management, Vîntu i-a pretins lui Sebastian Ghiţă suma de 150.000 de euro.

"Actele de ameninţare şi constrângere au fost întreprinse de inculpatul Vîntu atât personal, cât şi prin intermediul inculpatului Cezar, care la rândul său urma să obţină un folos injust. Inculpatul Vîntu a recurs la ameninţări cu moartea la adresa părţii vătămate şi a familiei, de natură a induce acesteia temerea că se pot materializa, fapt ce l-a determinat să-şi ia măsuri de protecţie", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului instanţei supreme.

Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar au fost ridicaţi în urma unui flagrant delict organizat de procurori, care au marcat cei 150.000 de euro pretinşi de patronul Realitatea de la Sebastian Ghiţă, pentru a nu-i rezilia contractul de management după ce acesta a investit patru milioane de euro.

Echipa de flagrant condusă procurori l-a prins, miercuri, în jurul orei 17.00, la sediul Realitatea Media, pe Ion Ilie Cezar (fost Berbeci) după ce a primit de la Alexandru Iacobescu suma de 150.000 de euro.

Miercuri era data limită la care Sebastian Ghiţă trebuia să plătească 200.000 de euro pentru ca Sorin Ovidiu Vîntu să nu rezilieze contractul de management al Realităţii. Ghiţă a spus că plăteşte 150.000 de euro lunar şi a încercat, iniţial, să amâne termenul stabilit, invocând faptul că trebuie să plătească salariile angajaţilor postului TV Publika.

Pentru că nu a reuşit să ajungă la o înţelegere, miercuri, Ghiţă a plătit 150.000 de euro, prin intermediul lui Alexandru Iacobescu, banii fiind însemnaţi anterior la sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, arată procurorii în propunerea de arestare preventivă a lui Vîntu. Iacobescu este martor în dosar.

În 24 octombrie 2010, între SC Realitatea Media SA şi SC Asesoft International SA a fost încheiat "contractul pentru servicii de consultanţă şi management strategic şi asigurarea resurselor de finanţare ale activităţii", semnat între Sorin Freciu, în calitate de reprezentant al Realitatea Media şi Sebastian Ghiţă, în calitate de reprezentant al SC Asesoft International SA, mai spun procurorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici