Reducere cu 2 ani a vârstei de pensionare pentru locuitorii din Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna

Deputaţii au aprobat un amendament la legea pensiilor potrivit căruia persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna sau pe o rază de opt kilometri în jurul acestor localităţi beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare.

2909 afișări
Imaginea articolului Reducere cu 2 ani a vârstei de pensionare pentru locuitorii din Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna

Reducere cu 2 ani a vârstei de pensionare pentru locuitorii din Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Acest amendament, propus de Ioan Cindrea şi respins de Comisia de muncă, a fost aprobat de plen cu 102 voturi "pentru", 76 "împotrivă" şi 9 abţineri.

Amendamentul va completa articolul 65 (4) şi prevede că "persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna, pe o rază de opt kilometri în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizarea prevăzută în articol".

"Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă", au mai decis deputaţii, la acelaşi articol.

Ei au respins astfel un amendament aprobat de comisie care prevedea scăderea procentului la 0,65%.

În ansamblul său, articolul 65 din lege a fost adoptat cu 127 de voturi "pentru", 28 "împotrivă" şi 28 de abţineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici