Replica unui lider al opoziţiei la OUG anunţată de Toader: Este o ordonanţă dedicată infractorilor din România. Cei mai mulţi sunt în funcţii publice

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că ordonanţa de urgenţă pentru revizuirea sentinţelor date pe protocoale sau interceptări ilegale, propusă de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este „dedicată infractorilor din România, dintre care mulţi sunt în funcţii publice”.

657 afișări
Imaginea articolului Replica unui lider al opoziţiei la OUG anunţată de Toader: Este o ordonanţă dedicată infractorilor din România. Cei mai mulţi sunt în funcţii publice

Replica unui lider al opoziţiei la OUG anunţată de Toader: Este o ordonanţă dedicată infractorilor din România. Cei mai mulţi sunt în funcţii publice

”Este aceeaşi logică a statului infracţional în care este folosit Guvernul, pentru ca infractorii să îşi facă legi după nevoile lor. Ceea ce se însearcă acum este scoaterea din dosare a unor probe, pentru care nu există nicio reglementare sau vreo lege a statului român că nu ar fi legale. Dincolo de retorica televiziunilor de casă, există nişte probe, validate de instanţă, în baza cărora au avut loc decizii de condamnare, unele procese sunt în curs. Dar ceea ce se încearcă este crearea unui mecansim pentru ca probe pentru care nu există un temei legal că nu ar îndemplini cerinţele legale să fie elimininate din dosar, astfel persoanele asupra cărora nu există niciun dubiu din punct de vedere al instanţelor, să devină brusc spălate”, a declarat, joi, Dan Barna pentru MEDIAFAX.

Preşedintele USR a mai spus că această ordonanţă de urgenţă, pe care vrea să o propună ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este o continuare a modificărilor aduse Codului Penal, fiind „ordonanţă dedicată infractorilor din România”

„Este o continuare a aceea ce s-a întâmplat cu Codul Penal în Parlament, unde infracţiuni întregi au fost pur şi simplu şterse din Codul Penal, pentru ca persoane condamnate, cum e Liviu Dragnea, să devină brusc persoane <decente>. Este o ordonanţă dedicată infractorilor din România, dintre care mulţi sunt în funcţii publice. Deci, această ordonanţă se adresează persoanelor cu probleme penale reale, multe dintre ele aflate în funcţii publice, şi această ordonanţă nu face altceva decât să le subţieze dosarele de probe”, a mai spus preşedintele USR pentru MEDIAFAX.

Dan Barna nu are mari aşteptări că în şedinţa de joi, a Executivului, nu va fi dată această ordonanţă.

„Aştept să văd ce se decide în şedinţa de Guvern de astăzi, pentru a vedea exact cum ar suna un astfel de text şi după vom punea discuta de impact. În măsura în care Guvernul va rămâne în logica iresponsabilităţii din ultimele luni şi săptămâni pe putem aştepta şi la o astfel de convocare (n.r - sesiune extraordinară în Parlament), dacă va trece astăzi o astfel de ordonaţă. Eu sper că minima raţiune să se activeze şi să nu avem în şedinţa de Guvern o astfel de ordonaţă, dar n-am mari aşteptări”, a conchis Dan Barna.

Ministrul Justiţiei a anunţat, miercuri seară, că-i va propune premierului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru revizuirea sentinţelor date pe protocoale sau interceptări ilegale, Tudorel Toader precizând că va face această propunere într-un timp scurt, "după terminarea concediilor".

"(Ordonanţa va dispune -n.r.) posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunţată pe baza celor două elemente, judecător care să spună da, îi admite şi trimite cauza la rejudecare, judecător care să spună nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge. Deciziile Curţii Constituţionale fac această definiţie, această clasificare (- a ceea ce înseamnă interceptări nelegale -n.r.). Interceptări făcute de SRI şi folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranţa naţională şi folosite în fapte de drept comun", a declarat, miercuri seară, Tudorel Toader, la Antena 3.

Întrebat când va înainta această propunere de ordonanţă de urgenţă, ministrul Justiţiei a răspuns că într-un timp scurt.

"După ce se termină concediile. Imediat după ce se termină concediile", a completat Tudorel Toader.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici