REPORTAJ - Ofertă la pomi de Crăciun danezi: "Ia în şase rate bradul, una azi şi cinci la anul" - FOTO

Vânzarea brazilor în rate - aceasta este cea mai nouă găselniţă prin care comercianţii din pieţele bucureştene încearcă să atragă clientela. Metoda se aplică în cazul pomilor de Crăciun aduşi din Danemarca, preţul acestora, ce poate ajunge şi la 1.700 de lei, putând fi plătit în şase tranşe lunare.

1474 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Ofertă la pomi de Crăciun danezi: "Ia în şase rate bradul, una azi şi cinci la anul" - FOTO

REPORTAJ - Ofertă la pomi de Crăciun danezi: "Ia în şase rate bradul, una azi şi cinci la anul" - FOTO (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)

Convinşi că la sfârşitul lui 2013 vor (re)găsi, în sfârşit, succesul în afaceri, vânzătorii de brazi au invadat pieţele din Bucureşti cu mii de pomi de Crăciun, la preţuri pentru toate buzunarele şi cu oferte inedite.

Preţurile brazilor diferă de la piaţă la piaţă şi pornesc de la 40 de lei - pentru un pom cu mic şi cu crengile rare, tăiat dintr-o zonă împădurită a Moldovei -, până la 1.700 de lei pentru unul înalt şi bogat, importat din Danemarca.

Indiferent de preţuri, clienţii nu prea se înghesuie, cel puţin deocamdată, aşa că vânzătorii se plictisesc şi îşi redecorează în permanenţă standurile cu globuleţe, beteală şi Moşi Crăciun cu baterii din interiorul cărora se aud cântece de sezon.

La Piaţa Crângaşi, brazii danezi reprezintă grosul ofertei, cu preţuri între 70 şi 220 de lei, în funcţie mărime. Există, însă, şi pomi sensibil mai ieftini, aduşi de la Piatra Neamţ, care costă între 40 şi 100 de lei. Diferenţa între cele două categorii de marfă este evidentă: brazii româneşti sunt mai sărăcăcioşi decât cei din import, la fel cum puterea de cumpărare intră în picaj pe traseul Copenhaga-Bucureşti.

Există variante şi pentru clienţii cu buget redus, în maldăre uriaşe de crengi de brad, care costă până la cinci lei bucata.

Oferta este, astfel, una bogată, iar preţurile se negociază cu fiecare client în parte. Mai mult, dacă le place un brad, dar nu au destui bani să-l cumpere pe loc, clienţii pot lăsa un avans, iar pomul este pus deoparte până când întorc cu restul sumei.

"Vânzările merg slab deocamdată, dar sperăm că de acum încolo o să fie mai bine. Am riscat sume mari în afacerea cu brazi şi sperăm să nu ieşim în pierdere", spune unul dintre vânzătorii de brazi danezi.

Tot el adaugă, legat de topul vânzărilor, că se dau cel mai bine crengile de brad "de trei lei", însă nici la acestea nu este "înghesuială".

"Cumpără lumea crengi de-astea, de trei lei bucata. Sunt oameni săraci sau, cine ştie, oameni care nu au loc în casă pentru un pom de Crăciun", comentează comerciantul.

Tot în Crângaşi, cel mai scump brad, "import Danemarca", se vinde cu 1.700 de lei.

Oferta este şi mai bogată în Piaţa Obor, unde, însă, nu există la vânzare brazi româneşti. Toţi provin din import şi sunt expuşi cu sutele, de toate mărimile. Cel mai ieftin - un brăduţ în ghiveci care costă 60 de lei şi poate fi plantat, după sărbători, în curte. Un molid mare costă 200 de lei, în timp ce preţul brazilor de dimensiuni medii este între 120 şi 150 de lei.

Tot la Obor există şi o ofertă prin care brazii pot fi cumpăraţi în şase rate lunare. Astfel, cei care au carduri de credit de la o anumită bancă pot cumpăra, cu ajutorul acestora, brazi pe care să-i termine de plătit abia în mai 2014. Metoda se aplică, fireşte, numai la comercianţii care au cititoare de carduri, ratele aferente pomului de Crăciun urmând să fie oprite, lună de lună, direct din salariu, după cum explică un vânzător

În centrul Capitalei, la Piaţa Amzei, un singur comerciant de brazi, care are, şi el, marfă din Danemarca. Dacă majoritatea brazilor din aceeaşi "sursă" se vând la Moghioroş, Crângaşi şi Obor cu cel mult 220 de lei, în Amzei ajung să coste 160-180 de lei bucata, nefiind în ofertă crengile şi coroniţele de câţiva lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici